Det sa Frankrikes omvalde president Emmanuel Macron när han höll sitt segertal på Champ de Mars framför Eiffeltornet. Han hade vunnit det franska presidentvalets båda omgångar med goda marginaler trots att han suttit vid rodret en mandatperiod. Inte på 20 år har en fransk president lyckats bli omvald.
Men medan den traditionella högern övergav det traditionella högerpartiet Republikanerna och splittrades mellan Emmanuel Macron och de högerextrema kandidaterna Marine Le Pen och Eric Zémmour, så spreds vänsterväljare främst ut mellan flera mindre alternativ, avstod från att rösta eller lade sina röster på vänsterkandidaten Jean-Luc Mélenchon. De röstade inte på Emmanuel Macron i första hand.
”Han svek väljarna”
Mellan valomgångarna var det dessa väljare Emmanuel Macron försökte övertyga. Detta genom att locka med en ”grön och rättvis politik”. Han lovade till exempel att hans kommande premiärminister skulle blir ansvarig för den ”ekologiska planeringen” – den gröna femårsplanen.
Den idén har han tagit direkt från Jean-Luc Mélenchon, som hade det i sitt program och dessutom har skrivit en bok som heter just ”Den ekologiska planeringen”. Till sin hjälp, lovade Emmanuel Macron, ska den nya premiärministern få två ”starka ministrar” – en som ägnar sig åt att ta Frankrike ur fossilberoende och en annan som i samarbete med lokala företroendevalda planerar regionernas gröna omställning, då främst inom transport- och bostadssektorn.
– Visst, det låter lovande men då ska man komma ihåg att hans löften inför den första mandatperioden också var extremt lovande men sedan svek han väljarna, säger Anne Bringault från det franska ”klimataktionsnätverket” som samlar hundratals franska miljöorganisationer.
”Jag hör ångesten”
Anne Bringault menar att presidenten har försökt täcka sina misslyckanden med vackra ord.
– Han lovade att bannlysa giftiga bekämpningsmedel, att avveckla flera av Frankrikes kärnkraftverk, och få bukt få med luftföroreningar genom att införa ren luft-zoner, bara för att ta några exempel. Inget av detta har skett. Bekämpningsmedlet glyfosat används fortfarande, kärnkraftverken ska nu byggas ut och luftföroreningarna har ökat istället för att minska, säger hon till Dagens ETC.
Mellan valomgångarna var det som att Emmanuel Macron yrvaket upptäckte att han hade svikit vänsterväljarna. Han fick visserligen möta högerextrema Marine Le Pen i den avgörande duellen precis som väntat men vänsterkandidaten Jean-Luc Mélenchon hade kommit försvinnande nära att slå Le Pen i den första omgången. Det skiljde bara några hundra tusen röster. En opinionsundersökning från Ifop visar att Mélenchons storsatsning på ett grönt program hade lockat unga väljare.
– Jag hör ångesten som finns hos många av våra unga. Jag ser ungdomar och tonåringar som är rädda i inför vår planets framtid. Ett kraftfull budskap sändes den 10 april och jag har lyssnat, sa Emmanuel Macron under ett valmöte i Marseille.
”Skandalöst långsam”
Under den sista debatten mot Marine Le Pen anklagade han henne för att vara en klimatskeptiker varpå hon svarade att han var en klimathycklare. Det anses vara en av hennes främsta retoriska vinster.
– Båda har rätt men nu var det Emmanuel Macron som valdes. Det var en stor lättnad såklart men han måste förstå grunderna på vilka han valdes. Vi röstade på honom för att mota bort extremhögern, det innebär inte att vi är nöjda med hans skandalöst långsamma klimatarbete, säger Sarah Fayolle som är talesperson hos franska Greenpeace.
Också hon menar att Emmanuel Macron har svikit en rad löften och nämner bekämpningsmedlet glyfosat som Macron hade lovat att förbjuda men som fortfarande används. Samt hans ”besatthet av kärnkraft men luddighet kring alla andra teman”.
– Han är verkligen en klimathycklare. Minns du Medborgarrådet för klimatet?
Sarah Fayolle refererar till de 150, slumpmässigt utvalda franska medborgarna som fick i uppdrag att tillsammans med experter arbeta upp en plan för Frankrike gröna omställningen. President Macron bjöd sedan in dem till Elyséepalatset med pompa och ståt och lovade att förverkliga nästan alla deras krav.
– Det finns en rad exempel på svek men ett väldigt tydligt var kravet på att alla flygrutter som kunde ersättas med en tågresa på högst fyra timmar skulle stängas. Vad han gjorde var att ändra det till två och en halv timme så i slutändan var det bara två sträckor som ställdes in, säger Sarah Fayolle.
Gula västar på steroider
Matthieu Auzanneau vid gröna tankesmedjan The Shift Project pekar på Emmanuel Macrons nya löften: att sex nya kärnkraftverk ska öppnas, att den franska solkraften ska tiodubblas och att 50 nya vindkraftsparker ska installeras före år 2050.
– Det finns flera bra löften men problemet är att det inte räcker om Frankrike ska hålla sig till Parisavtalet, säger Mathieu Auzanneau.
Han menar att det saknas åtgärder i budgeten som till exempel tydliga incitament och regler för hushåll och företag att investera grönt. Han menar också att det krävs investeringar och stöd till socialt utsatta grupper för att de ska klara omställningen.
– Emmanuel Macron glömmer konsekvent vissa grupper men minns han inte dem den här gången kan han räkna med en rörelse som gula västarna på steroider, säger Matthieu Auzanneau.
Förbereder manifestationer
Nu mobiliserar miljörörelsen för att stärka gröna och röda partier i parlamentet inför valet i juni och på så vis sätta press på den kommande regeringen. Men flera organisationer, som Greenpeace, menar att ”den tredje valomgången kommer att utspela sig på gatan”.
– Vi kommer att gå ut på gatorna, protestera och ägna oss åt den civila olydnad som krävs för att regeringen ska ta varningarna från FN:s klimatpanel på allvar, säger Sarah Fayolle.