I november stoppade USA:s president Barack Obama den omstridda oljeledningen Keystone XL, som skulle transportera oljesand från Alberta i västra Kanada till raffinaderier vid Mexikanska golfen i Texas.
Innan dess hade Pipelineprojektet fått grönt ljus av kongressens båda kammare, men presidenten lade in sitt veto och sa att USA ska satsa på förnybara energikällor. Miljörörelsen som kämpat emot projektet i många år applåderade stort.
Men den kanadensiska energijätten TransCanada anser att Obama saknade befogenhet att stoppa bygget och i onsdags lämnade företaget in en stämning mot den amerikanska regeringen till den federala domstolen i Texas. Bolaget hoppas att domstolen ska ogiltigförklara Obamas beslut, rapporterar TT-AFP-Reuters.
Begär skadestånd
TransCanada tänker också begära skadestånd på 15 miljarder dollar, omkring 128 miljarder kronor, via den kontroversiella tvistlösningsmekanismen ISDS som finns inskriven i NAFTA-avtalet. I inlagan skriver bolaget att stoppet är ”politiskt motiverat, godtyckligt och oberättigat” samt att det bryter mot frihandelsavtalet. En liknande tvistlösningsmekanism finns i handelsavtalen TTIP och CETA som EU nu förhandlar om med USA och Kanada.
– USA har ännu inte förlorat någon tvist i NAFTA, men tvistedomare som uttalat sig anser att TransCanada har hyfsade chanser att vinna även om de inte tillerkänns hela summan på 15 miljarder dollar, säger Rikard Allvin, politisk sekreterare för MP i EU-parlamentet och författare till rapporten I frihandelns goda namn om TTIP och ISDS.
Enligt Rikard Allvin visar TransCanadas stämning och skadeståndskrav faran med ISDS i handelsavtalen.
– Bara att ett företag kan inleda en sådan här skadeståndsprocess kan göra att viktiga politiska beslut om exempelvis miljölagstiftning försenas eller inte blir av. Samtidigt finns ingenting som visar att systemet ger fördelar i form av exempelvis fler direktinvesteringar, säger han.
”Galen tanke”
Oavsett vad stämningarna och skadeståndskraven leder till menar många experter att pipelinen, med dagens oljepriser på 35 dollar fatet, knappast kan bli lönsam.
Bill McKibben, grundare av 350.org, som lett stora delar av protesterna mot den 1 900 kilometer långa oljepipelinen, tror inte att TransCanadas stämningar kommer att leda till att pipelinen byggs.
– Tanken att vissa handelsavtal ska tvinga oss att överhetta planetens atmosfär är helt enkelt galen, säger han till The Guardian.
Samtidigt anklagar i synnerhet republikanska politiker presidenten för att sätta arbetstillfällen i USA på spel.
– De amerikanska skattebetalarna kan nu i stället tvingas stå för miljarder dollar i böter och rättegångskostnader, säger republikanske senatorn John Hoeven i ett uttalande.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Fakta
Brytningen av oljesand, eller tjärsand, är extremt miljöförorenande och både utvinningen och användningen ger upphov till massiva utsläpp av växthusgaser.
Enligt en studie från 2011 medför tjärsanden drygt 20 procent högre utsläpp än konventionell olja.
En stor del av den kanadensiska oljesanden raffineras i USA.
EU-kommissionen har kritiserats för att ha urvattnat EU:s bränslekvalitetsdirektiv, vilket kan underlätta import av smutsig råolja från oljesand – något som kan bli aktuellt inom ramen för TTIP (Transatlantic Trade and Investment Partnership).