Dagens ETC
Omkring 300 000 ton livsmedel lämnas i fält, blir djurfoder eller biogas istället för att ätas upp. Nya metoder för uppföljning ska förhoppningsvis minska livsmedelsförlusterna. ”Det är en vinst för miljö, klimat och ekonomi när mer kan bli mat”, säger Christina Nordin, generaldirektör på JordbruksverketKarin Holmberg
Text
FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation, FAO, uppskattar att de globala förlusterna från skörd, slakt och fångst innan produkterna når butik är 14 procent. Nordiska studier har uppskattat att omkring 300 000 ton som var tänkt att bli mat från svenska gårdar inte går vidare i livsmedelskedjan, men mer specifika undersökningar krävs enligt svenska myndigheter.
Vill du fortsätta läsa?
Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det
loggar du in här
.
JUST NU: Prova en vecka utan kostnad
Gör som över 24 000 andra – registrera ett konto på etc.se. Ingen bindningstid – avsluta när du vill.
POPULÄRT VAL: Läs hela hösten
Vill du läsa hela hösten till superpris? Prova 3 månader för 99 kronor. Ingen bindningstid.
Betala per år
Du kan spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.
Karin Holmberg
Text