– Rockström lyfte fram tio konkreta klimatåtgärder som han uppmanar Sverige och världen att utföra. Då kände vi att det här är ju en ”göra-lista” till våra folkvalda makthavare, säger Frida Åberg, som precis tagit examen från Stockholm resilience centers masterprogram i global hållbarhet.
I början av september lanserade hon och morbrodern, som till vardags arbetar med natur- och kulturlandskapsfrågor, det webbaserade medborgarinitiativet ”Riksdagen för framtiden - Klimatbeslut nu!”. Syftet är att göra det enklare för medborgare att – via ett systematiserat mejlutskick – sätta press på Sveriges folkvalda politiker att fatta beslut som går i linje med det klimatforskningen säger krävs för att begränsa den globala upphettningen och leva inom planetens gränser.
– Det här är frågor som har engagerat oss länge och som vi känt en frustration och otillräcklighet inför. Därför vill vi bidra till att skapa ett folkligt tryck på politikerna att ta skarpare beslut för att begränsa uppvärmningen, öka den biologiska mångfalden och bevara jordens resurser och ekosystem, säger Frida Åberg.
Positivt gensvar
Att sluta investera i klimatskadlig infrastruktur, slopa subventioner till fossil energi och bevara naturliga kolsänkor hör till åtgärdspunkterna i det färdigformulerade mejl som, via medborgarna, når riksdagsledamöterna tillsammans med frågan om de ställer sig bakom tiopunktsprogrammet. Efterhand som svaren trillar in redovisas de på hemsidan.
I skrivande stund har 6 av 349 riksdagsledamöter svarat, varav två är vänsterpartister, två centerpartister och två miljöpartisterer.
– Vi vill ju såklart att det ska trilla in svar från alla ledande politiker. Men det är positivt att de som hittills har svarat ändå uttrycker stöd för de här tio punkterna, säger Frida Åberg som hoppas att underlaget sedan kan ligga till grund för en motion och ett riksdagsbeslut inför klimatkonferensen i Glasgow i november.
Även om initiativet fortfarande är i startgroparna har gensvaret från allmänheten varit positivt, berättar Frida Åberg.
– Det är många som har hört av sig och uttryckt att de tycker det är skönt med ett konkret verktyg för att kunna påverka. Det är tydligt att många är oroliga, inte minst efter sommarens extremväder och IPCC:s senaste rapport.