Det är nyhetsbyrån Reuters som tagit del av rapporten, som sammanställs just nu som en del av Parisavtalet. Parisavtalet har signerats av närmare 200 nationer och fastställer målet att hålla temperaturökningen väl under två grader. Länderna åtar sig att arbeta för en maxhöjning kring 1,5 grader. Men redan i dag är temperaturen förhöjd med en grad, jämfört med preindustriell temperaur, och den stiger med 0,2 grader varje decennium.
En temperaturhöjning på två grader förväntas ge lägre ekonomisk tillväxt än en höjning på 1,5 grader, i både rika och fattiga länder. Fler översvämningar och torka skulle på olika sätt hämma tillväxten enligt rapporten.
Med ett tvågradersscenario skulle dessutom havsnivåerna höjas 10 centimeter över den förväntade nivån om temperaturhöjningen stannar på 1,5 grader. Det skulle i sin tur exponera miljontals fler människor i kustnära områden för avsevärt större risker för översvämningar, stormar och saltvattenspridning på odlingsmark.
Ambitionerna måste höjas
Enligt rapporten är de nuvarande åtagandena i Parisavtalet för svaga för att begränsa uppvärmningen till 1,5 grader.
– Det står klart att riskerna i form av förlorad biologisk mångfald, mer luftföroreningar och havsnivåhöjningar, vid en uppvärmning som begränsas till 1,5 grader är väsentligt lägre jämfört med en ökning till två grader. Men med dagens klimatpolitik klarar vi inte ens ett tregradersmål, säger Bert Metz på European Climate Foundation.
Samtidigt ger rapporten visst hopp.
– De goda nyheterna är att vi fortfarande kan begränsa uppvärmningen till 1,5 grader. Utmaningen är att IPCC slår fast att det i så fall krävs en snabb och lyckad övergång till en hållbar ekonomi, säger Kat Kramer på organisationen Christian Aid´s Global Climate Lead i en kommentar.
Mer förnybart, mindre kol
En tjänsteman med insyn i rapporten säger till Reuters att den är ”lite slagkraftigare” och något ”mindre pessimistisk” om utsikterna att begränsa den globala uppvärmningen. Enligt rapporten skulle livsstilsförändringar och tekniska innovationer kunna minska energikonsumtionen drastiskt till år 2050.
Men för att hålla nere uppvärmningen krävs också en 60-procentig ökning av energi från förnybara källor, samtidigt som energi från kolkraft måste minska med två tredjedelar under samma period.
Om uppvärmningen överstiger 1,5 grader kan det bli nödvändigt att hitta sätt att extrahera koldioxid ur atmosfären, exempelvis genom att plantera stora skogar.
Rapporten ska godkännas och offentliggöras i oktober under ett möte i Sydkorea.