Bakom initiativet står kocken och matkreatören Paul Svensson. Förhoppningen är att restaurangen ska inspirera människor att se på mat och råvaror med nya ögon.
– Det finns många faktorer som gör att vi slänger mat som är fullt brukbar, men framförallt tror jag att vi gör det på grund av oförstånd, säger Paul Svensson.
En tredjedel slängs
Varje år slängs ungefär en tredjedel av all mat som produceras globalt – och mycket kastas helt i onödan. Paul Svensson säger att en råvara många gånger är som allra bäst precis innan den blir dålig och att människor generellt är alldeles för rädda för utgånget bäst före-datum.
Genom att starta Retaste vill han bidra till ökad medvetenhet om vad det är vi slänger i soporna.
– Den estetiska bilden av vad som är en perfekt råvara måste omvärderas, så att det som vi tittar snett på – exempelvis bananer som börjat bli bruna – kanske istället blir det vi letar efter. Det synsättet hoppas vi att restauranggästerna tar med sig härifrån.
Samarbetar med butiker
Retaste samarbetar bland annat med matvarubutikerna Coop och Willys som förser restaurangen med utsorterade varor. Idag är restaurangen en non profit-verksamhet men Paul Svensson, som länge varit engagerad i hållbarhetsfrågor, drömmer om att konceptet ska kunna genomföras i större skala och att det i sin tur kan öppna upp för att fler tar efter.
– Det här är ju en fråga för hela samhället och inte minst för oss som restauratörer. Förhoppningsvis kan branschkollegor inspireras och börja fundera på hur de själva kan samarbeta med dagligvaruhandeln för att ta hand om varor som annars skulle kastats.
Hur det enorma matsvinnet ska minska är även en fråga för politikerna. När Retaste invigdes i måndags fanns konsumentminister Per Bolund (MP) bland middagsgästerna. Han säger att regeringen tar sig an frågan, bland annat inom ramen för livsmedelsstrategin.
– Vi har gett Livsmedelsverket och Naturvårdsverket i uppdrag att undersöka hur matsvinnet kan minska i hela kedjan, från producent till livsmedelsförsäljare och vidare till slutkund. År 2019 ska de presentera sitt förslag, säger han till Dagens ETC.
Ditt parti, Miljöpartiet, vill även förbjuda större mataktörer att slänga mat som går att äta. Kan ni få med er övriga partier på det tror du?
– Vi hoppas på det. Alla inser ju att det är orimligt att slänga mat på det sätt som vi gör idag.