Hört talas om precisionsfermentering? Många har nog inte det, men det kan komma att ändras snart.
Taylor Hinds, forskningsledare på tankesmedjan Rethink X, studerar hastiga och avgörande skiften inom jordbrukssektorn. Nu varnar hon och tankesmedjan särskilt för faran med globala viruspandemier som förvärras av industriell djuruppfödning.
Storskalig, industriell köttproduktion ger en idealisk grogrund för virus att mutera och spridas, enligt Taylor Hinds.
– Sjukdomar som sprids från djur till människor är inte en bugg i systemet för industriell köttproduktion, det är ett utmärkande drag, säger hon.
Urgammal metod
Ett sätt att minska riskerna för smittspridning och snabbmuterande virus är att producera protein på nya sätt, utan att blanda in djur. Enligt Taylor Hinds finns det en metod som är redo att fullständigt konkurrera ut den traditionella djuruppfödningen, samtidigt som vinsterna på områden som djurvälfärd, klimatet och biologisk mångfald skulle vara stora.
Metoden kallas precisionsfermentering, PF, eller precisionsjäsning, och är i grunden urgammal. Syrade, eller fermenterade, grönsaker utgår från samma jäsningsprincip. Skillnaden här är att processen inte uppstår av sig självt utan kontrolleras in i minsta detalj. Tekniken har använts kommersiellt sedan 80-talet för att producera till exempel insulin, och används idag i begränsad omfattning som ersättning för mjölkproteiner i länder som USA och Kanada. Nu är tiden mogen för en vidare användning inom livsmedelsindustrin, enligt Taylor Hinds.
– Det som har hänt nyligen är att kostnaden för att producera proteiner och andra komplexa molekyler på det här sättet har sjunkit så mycket att det nu är ekonomiskt vettigt att tillverka billigare produkter som livsmedelsingredienser med precisionsjäsning.
Identisk genetik
När kommersialiseringen av PF-produkter väl är fullt genomförd är det mycket möjligt att konsumenter inte kommer att märka någon skillnad på maten, förklarar hon.
– En chokladkaka producerad av fermenterat vassleprotein skulle exempelvis smaka exakt likadant som en chokladkaka framställd av vassleprotein från djur. Genetiskt sett är det samma vassleprotein.
Enligt Taylor Hinds kommer det revolutionerande skiftet inom livsmedelsindustrin att inträffa, snart.
– När precisionsfermentering blir billigare än att producera protein på andra sätt så kommer skiftet, helt och hållet tack vare marknadskrafterna.
Total omvandling
Precisionsfermentering kommer att omvandla livsmedelsindustrin fullständigt, tror Taylor Hinds. Den brittiske Guardian-journalisten och miljödebattören George Monbiot är en annan förespråkare för metoden.
– Jag tror att detta är den viktigaste miljöteknik som någonsin har utvecklats. Den kan vara allt som nu står mellan oss och att jordens system kollapsar, skriver han på sin blogg.
Enligt forskning från Rethink X kommer det vara fem gånger billigare att framställa protein via PF än på traditionellt vis redan år 2030. Samtidigt tar PF-produktionen hundra gånger mindre landyta i anspråk, kräver betydligt mindre råvara, är snabbare och tio gånger mindre vattenkrävande, enligt rapporten.
– Att ta djuren ur livsmedelsproduktionen har långtgående fördelar för samhället, naturen, klimatet och djurvälfärden, säger Taylor Hinds.