”Klimatet nämns inte en enda gång när regeringen presenterar vårbudgeten, bara nån vecka efter IPCC:s senaste larmrapport…”, skriver Miljöpartiets klimatpolitiska talesperson Lorentz Tovatt.
”Förkastligt”
Miljöforskaren Mikael Karlsson är lektor i klimatledarskap och docent i miljövetenskap vid Uppsala universitet. Även han är starkt kritisk till att regeringen inte nämner ordet klimat en enda gång i sin presentation av vårbudgeten.
– Det är helt orimligt, absurt att de inte ens med skohorn lyckades klämma in ordet på ett enda ställe, säger han till Dagens ETC.
Det handlar om både retorik och politik, anser han.
– Det ledarskap regeringen tidigare har visat är borta.
Från fyrdubbling till halvering
I vårpropositionen framhåller regeringen att budgeten för klimat- och miljöpolitik mer än fyrdubblats sedan 2014.
Nu ser anslagen ut att återgå till de nivåer som gällde före 2020-talet. Redan till nästa år krymper miljöbudgeten med närmare 8 miljarder, jämfört med 2022. Det beror framför allt på att klimatbonusen, som mest gynnat välbärgade elbilsägare i rika kommuner, minskar.
Följande år fortsätter budgeten att krympa. 2025 mer än halveras anslagen till knappt 12 miljarder kronor.
En anledning är att flera tidsbegränsade satsningar löper ut. En stor del av kritiken handlar om att regeringen inte aviserar några nya förslag på klimat- och miljöområdet.
– Den ekonomiska vårpropositionen anger politikens inriktning, den visar vilka förslag regeringen har lagt och vad den vill framöver. Men här finns nästan ingenting om miljön, inga nya stora satsningar.
– Det är idéfattigt och ett stort kliv tillbaka. Regeringen har tappat greppet om miljö- och klimatpolitiken, säger Mikael Karlsson.
Under tiden Socialdemokraterna regerade tillsammans med Miljöpartiet tillsattes en rad utredningar, om bland annat havsmiljön, skydd av skog och avloppsslam.
– De har nu hamnat i byrålådan, det händer nästan ingenting. De kunde ha lagt propositioner kring dessa, säger Mikael Karlsson.
”Ett luftslott”
Lorentz Tovatt efterlyser satsningar på elektrifiering, energieffektivisering och förnybar energi i regeringens politik.
– Utan progressiv klimatpolitik är det ”starka samhälle” som regeringen vill bygga bara ett svagt luftslott, säger han till Dagens ETC.
Frida Berry Eklund, talesperson för Våra barns klimat, instämmer i kritiken.
– Det är tydligt att den nuvarande regeringen nu bromsar den genomgripande klimatomställningen, när alla bedömningar pekar på att den måste accelerera, säger hon.
Enligt finansminister Mikael Dambergs pressekreterare Per Strängberg skalade regeringen upp många satsningar inom den gröna omställningen efter pandemin ”för att stimulera den ekonomiska återstarten”.
– Många av dessa var tillfälliga satsningar som löper ut. Vad utgiftsnivåerna för dessa områden ska ligga på framöver hanteras i den ordinarie budgetpropositionsprocessen, inte i en vårändringsbudget med ändringar för innevarande år, skriver Per Strängberg i mejlsvar till Dagens ETC.
Det återstår att se om vårändringsbudgeten får stöd i riksdagen.