– Vårt arbete riktar in sig på opinionsbildning. Vi har ganska stor ideologisk spridning mellan oss, men det viktigaste är att vi vill visa på att det finns många människor som bryr sig om klimatet och som tycker det är viktigt, säger Dan Baeckström.
Ringar på vattnet
Klimatsamling är inte partipolitiskt eller ideologiskt bundet utan är till för alla som anser att klimatet är en viktig fråga. En stor inspirationskälla är den globala manifestationen som hölls den 21 september förra året, två dagar innan ett av FN:s klimatmöten i New York. Manifestationen blev den hittills största i klimatkampens historia. Bara i New York samlades cirka 311 000 deltagare för att marschera i People’s climate march. Eventet stöttades av kyrkor, skolor, klimat- och rättviseorganisationer och tusentals liknande evenemang hölls runt om i världen. Däribland i Göteborg, där Cecilia Kroner Grogarn var en av initiativtagarna.
– Vi drog ihop en manifestation på Gustaf Adolfs torg, där 250 personer deltog. Det var häftigt att vara del av ett så stort, globalt initiativ, säger Cecilia Kroner Grogarn.
Att intresset för miljön och klimatpåverkan har vuxit i världen håller gruppen med om, men de önskar betydligt fler politiska beslut som går i linje med klimatet.
– Politikerna har ofta ett kort perspektiv på lösningen av problem. Någon som uttryckte det ganska bra var Kofi Annan, som sa: ”När inte ledarna kan leda får folket göra det.” Det är det vi vill visa, att vi är många som vill åt samma håll, men det behövs politiska beslut för att genomföra stora förändringar, säger Kerstin Hamberger.
Regnigare Göteborg
– Problemet för Göteborg när jordens medeltemperatur höjs är att det skulle bli betydligt mycket mer regn och översvämningar. Om man inte lyckas hindra klimatförändringarna kommer det ju kosta samhället mycket pengar för att vi ska kunna klara de här förändringarna. Vi vill lägga resurser på att stoppa förändringarna i tid, säger Klara Molander.
Genom manifestationen vill de visa politikerna att det inte går att bortse från klimatfrågor såsom att exempelvis sluta investera i fossilt bränsle.
– Intresset från allmänheten är stort vad det gäller till exempel återvinning, kompostering, odling och egen energi, men vad det gäller egen energi kanske uppbyggandet faller på att startkostnaden blir lite för hög. Det är i sådana frågor politikerna kan göra skillnad genom exempelvis subventioner, säger Cecilia Kroner Grogarn.
Starka tillsammans
I Göteborg är de just nu ett tjugotal aktiva inom nätverket, över 340 personer har gillat Facebooksidan och fler och fler föreningar och organisationer stöttar nätverket, däribland Artister för Miljön, Skydda Skogen och Ekocentrum.
– Om vi är tillräckligt många kan vi skapa en attitydförändring som genomsyrar hela samhället, då blir det inget politiker kan vifta undan. I stället har de inget annat val än att styra om till en hållbar utveckling, säger Dan Baeckström
Cecilia Kroner Grogarn inflikar:
– Jag tror att vi är tillräckligt många egentligen, men vi vet inte det för vi ser aldrig varandra. Det vi vill uppnå med manifestationen är att vi ska kunna mötas och känna att vi är så här många. Det är inte bara ”vad kan jag göra”, utan det handlar om vad vi alla kan göra.