BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Florence Williams och hennes familj flyttade för några år sedan från Colorado till en förort utanför Washington. Huset de lämnade låg intill Klippiga bergen, det nya under inflygningsrutten till Ronald Reagan-flygplatsen. Tystnaden och trädsuset var borta, i stället fyllde det avlägsna ljudet av jetmotorer hennes hjärna var sextionde sekund. Den prisbelönta journalisten drabbades av vad hon kallar naturabstinens. Den egna upplevelsen blev startskottet till ”The Nature Fix” i vilken hon hävdar att naturen gör oss lyckligare. I arbetet med boken har hon besökt forskare över hela världen som är av liknande åsikt.
Kortisolnivåerna sjönk
Den första resan gick till Japan där hon fördjupade sig i shinrin-yoku,”skogsbad”, långsamma promenader i skogen tänkta att skapa en fördjupad kontakt mellan kroppens alla sinnen och den omgivande naturen. Shinrin-yoku har funnits länge i Japan (det finns även föreningar i Sverige) men nu hade en grupp forskare beslutat sig för att mäta och dokumentera hur det påverkade utövarna.
– De kunde visa mätbara effekter på blodtryck och kortisol- och stressnivåer. Kortisolnivåerna sjönk med tolv procent, förklarar Florence Williams för åhörarna på biblioteket.
Kortisol är ett hormon som gör oss piggare och hjälper kroppen att hantera effekterna av stress. Det är dock inte bra om nivåerna blir för höga, vilket kan ske när vi stressar mycket och ofta.
En annan studie visade att en typ av celler i immunsystemet, NK-celler (av engelska natural killer), ökade under vistelser i den cypress-rika japanska skogen. Cellerna är viktiga för kroppens försvar mot tumörer och virus.
I Sydkorea lärde Florence Williams känna Jangseong Healing Forest där man erbjuder flera terapuetiska program och samtidigt samlar in hälsodata från sina besökare. I USA följde hon en grupp kvinnliga krigsveteraner med PTSD på forsränning. Williams redovisar också en studie från Utah som visar att några dagar i vildmarken gav deltagarna betydligt bättre resultat när deras kreativitet testades.
Om du måste välja ett av projekten du fick inblick i, vilket vill du lyfta fram?
– Det är svårt att plocka ut några men jag gillar verkligen epidemiologen Richard Michell i Skottland som gjort flera omfattande studier som visar att ett liv nära grönområden ökar medellivslängden, framför allt bland fattiga. Tillgång till naturen kan även främja social utjämning.
Besökte Sverige
Hon gjorde även ett stopp i Sverige där hon träffade Johan Ottosson, forskare vid Statens lantbruksuniversitet, SLU, i Alnarp. Ottosson, som för drygt 20 år sedan själv var med om en livsomvälvande cykelolycka, har skrivit om naturens inverkan under en livskris. Han är bland annat kritisk till hur lite tanke som läggs på miljön för dagens patienter. ”När du byggde ett sjukhus för hundra år sedan, byggde du det kring en trevlig park. Det var en självklarhet. Men sedan 1930- eller 40-talet behandlas människan som en maskin. Han får energi och medicin och så får det vara bra”, säger Johan Ottosson i ”The Nature Fix” men lägger också till att han nu ser början på ett skifte.
SLU har flera forskningsprojekt kring naturens betydelse för människors hälsa och driver bland annat en rehabiliteringsträdgård i Alnarp.
– Jag blev imponerad efter mitt besök vid SLU och trädgårdsterapi-programmet på Alnarp. Svenska forskare går i bräschen när det gäller att visa hur naturliga miljöer kan påverka vår mentala hälsa.
I Finland besökte hon en forskningsenhet som rekommenderar minst fem timmar utomhus per månad då det kan förebygga mild depression. Hon fick också höra berättelsen om ”metsänpeitto”, en förtrollning utdelad av små skogsandar som enligt sägnen kan drabba människor som inte visat skogen respekt. Olika kulturers relation till naturen är något som Florence Williams gärna dyker ner i i ”The Nature Fix”. Hon inleder också varje kapitel med ett citat från en poet, författare eller musiker – Tove Jansson, Walt Whitman, Basho och Arcade Fire, för att nämna några.
Vad upplevde du som den största skillnaden mellan synen på naturen i ditt hemland USA och andra länder?
– USA har fantastiska nationalparker och vildmark, den delen är vi bättre på än något annat land på jorden. Men vi har också mer bilar och förorter, och många människor är väldigt bortkopplade från naturen. Det finns andra kulturer som ser sig mer som en del av naturen och inte separerad från den. I en del länder i Asien till exempel finns en större känsla av daglig samhörighet med naturen.
Växte upp nära Central Park
Själv grundlades hennes kärlek till naturen faktiskt på Manhattan, hon växte upp bara några kvarter från Central Park. Här cyklade hon runt med kompisar, spelade tennis, och tog ridlektioner i barndomen.
– Det är förstås många barn som inte alls har den tillgången till den sortens parker, säger hon.
Studier visar att barn tillbringar allt mindre tid utomhus. I boken redovisar Williams en amerikansk undersökning: 70 procent av dagens amerikanska mammor säger att de lekte utomhus varje dag som barn men bara 26 procent att deras barn gör detsamma.
– Barn tappar inte bara kontakten med naturen utan lär sig inte heller särskilt mycket om hur man rör sig i och utforskar världen. Vi berövar dem möjligheter att lära.
Innesittandet är inte bara ett stadsproblem.
– Städer växer snabbare än någonsin förr och 2050 kommer 2,5 miljarder fler att bo i städer. Men även i förorter och på landsbygden tillbringar fler unga sin tid inomhus. Det beror mycket på ny teknik, på att det idag finns intressanta saker för barn att göra inomhus.
Ja, det är svårt att konkurrera med inomhusaktiviteter som tv-spel. En del av lösningen tror Florence Williams ligger i att låta barnen uppleva en känsla av äventyr utomhus, att inte vara så överbeskyddande som förälder. Dagens barn har ofta ett schema att följa, med sportaktiviteter till exempel, och betydligt mindre utrymme att utforska naturen på egen hand.
– Men barn älskar äventyr och lite risktagande.
Inte bara dagens barn är klistrade vid sina telefoner och paddor.
Kan vi få samma positiva effekt av naturen om vi fortsätter knappa på telefonen under vår skogspromenad?
– För att få ut det mesta av tiden i naturen är det bra att lämna teknikprylar hemma och anknyta till platsen med alla våra sinnen.
Kan vi inte snart bara byta ut den verkliga naturen mot en digital variant?
– Virtuella upplevelser är fortfarande ett klent substitut för ”the real thing”. Det finns en del vinster med att titta på bilder eller filmer av naturen, till exempel, men du går ändå miste om ett djupt och interaktivt möte.
Tips från "The Nature Fix"
Naturpyramiden
Naturpyramiden är en konstruktion i samma stil som den välkända matpyramiden, skapad av forskaren Tim Beatley. Vi bör få i oss en nypa natur varje dag även om vi bor i storstadsområden även om det bara blir en promenad förbi några träd eller att känna vinden eller solen mot huden, lyssna på fåglarna. Det är botten på pyramiden, ju högre upp man kommer väntar mer intensiva naturupplevelser men dessa behöver vi inte så ofta. Kanske kan man åka ut i ett naturområde åtminstone en gång i månaden, rekommenderar Florence Williams.
Gå ut mer än du tror att du vill
De flesta av oss tillbringar inte nog med tid utomhus för att påverkas i den grad att vi inser hur bra det får oss att må. Florence Williams konstaterar att effekten av utomhusvistelse verkar följa en ”dos-responskurva” där en högre dos ger en starkare effekt.
Titta på fraktaler och Pollock
Naturen kan verka kaotisk men många mönster i skog och mark är organiserade som fraktaler, geometriska former som ständigt upprepar sig själva. Ett träd med sina allt mindre grenar och kvistar är en naturlig fraktal. Att vila ögonen på den här typen av mönster kan göra oss avslappnade och skapa så kallade alfa-vågor i hjärnan. Den som vill se fraktaler i inomhusmiljö kan rikta in sig på målaren Jackson Pollock vars abstrakta målningar visat sig uppbyggda av fraktaler som påminner om träd och snöflingor.
Stadsplanera som Singapore
Singapore är världens tredje mest tätbefolkade land. De senaste 15 åren har antalet invånare ökat med två miljoner, samtidigt har stadens gröna ytor ökat från 35 till 50 procent. Många höghus har antingen vertikala eller horisontella trädgårdar.
Mät din utomhustid och bidra till forskningen
Appen Mappiness låter sina användare betygsätta hur de mår för stunden och samlar samtidigt in data om var de befinner sig. Som användare kan du bland annat se hur mycket tid du tillbringar utomhus. För Florence Williams, en hängiven utomhusmänniska, var siffran bara sju procent.