Det går inte att ta miste på hans entusiasm över de nyinstallerade solcellerna på taket, som ljudlöst tickar in absolut ren el direkt från all energis ursprungliga källa och moder – solen. Teo Enlund forskar sedan 2011 inom energi och hållbarhet på Kungliga Tekniska Högskolan (KTH) i Stockholm. Med växande kunskaper föddes en övertygelse om att solceller är värda att satsa på.
– Min drivkraft var miljö- och hållbarhetsskälen. I flera år längtade jag efter solceller och när de väl kopplats in var det en stor händelse! Och så händer... ingenting!, berättar han.
I alla fall ingenting som märks. Lamporna lyser som vanligt, tvättmaskinen går men från solcellerna hörs inte ett ljud. De behöver ingen skötsel och de gör inget väsen av sig. I tysthet omvandlar de solenergi till grön el som värmer huset och håller kylskåpet kallt.
– Att de är så tysta gör det mentalt svårt att fatta att det verkligen sker någonting. I början sitter man där och stirrar på elmätaren. Just nu producerar solcellerna 5 kilowatt, jaha, det är bra. Man tittar på appen i telefonen och hoppas på personrekord i solproduktion. Sen tröttnar man på det och inser att det bara tuffar på. Det är en skön känsla, säger han.
Solceller allt billigare
Den soliga oktoberdag som Dagens ETC är på besök tickar det in nästan 2 kilowatt.
– Grejen är att det tickar in hela tiden, utan att du behöver lyfta ett finger. En kran som droppar fyller ändå några badkar per år, säger han.
Teo Enlunds villa är eluppvärmd. Hans årsförbrukning av el ligger på omkring 12-13 000 kWh. I ett första steg räknar han med att producera mer än hälften av sin egen hushållsel – omkring 7 000 kWh – med de nya solcellerna som har en sammanlagd effekt på 9,5 kilowatt.
– Nästa steg är att energieffektivisera huset för att komma ner i lägre årsförbrukning. Jag funderar också på att sätta solceller ovanpå carporten. Mitt mål är att bli helt självförsörjande på el, säger Teo Enlund.
De senaste tio åren har solceller blivit något effektivare samtidigt som de gått ner kraftigt i pris.
– Idag är det motiverat att skaffa solceller utifrån rena plånboksargument. För tio år sedan var det mest folk som brann för miljön som hoppade på tåget, säger han.
Trots solcellsbidrag och politiska utspel om vikten av att satsa på förnybar el anser han att staten bjuder med armbågen.
– Att mikroproducenter på inga villkor får bli nettoproducenter av el är en korkad idé. Beslutet att införa skatteavdrag istället för nettodebitering var också onödigt, säger han.
Ett annat problem har varit att solbidragspengarna tenderat att ta slut.
– Samtidigt är solceller idag en bra affär även utan bidrag, sett på längre sikt. Många variabler spelar in men på KTH räknar vi med att investeringen blir lönsam på omkring tio år, säger han.
Ser inga nackdelar
Den som köper solceller och betalar av på dem kommer under de första tio åren ha ungefär lika höga kostnader som tidigare lades på elräkningarna.
– Man kan säga att solcellerna betalar sina egna räntor och amorteringar. Under de första tio åren märker du ingen skillnad i kostnader men under de två, tre decennier som följer sänks kostnaderna radikalt, säger Teo Enlund.
Många Teo Enlund pratar med tror att det är krångligt att skaffa solceller, inte minst att det innebär en hel del pappersarbete.
– Allt sådant tar seriösa solcells-leverantörer hand om. Jag har bara behövt sätta min signatur på den streckade linjen några gånger, säger han.
På elmätaren kan han enkelt läsa av hur mycket el han har producerat och hur mycket av den som matats ut i nätet. Försäljningen av elen sker helt automatiskt.
– Min profetia är att efterfrågan på förnybar energi kommer att öka. I framtiden är det inte omöjligt att jag kan få ett ännu bättre pris för min överskottsel, säger Teo Enlund.
I Mellansverige ger en solcell ungefär lika mycket energi som i norra Tyskland och tvärtemot vad många tror ökar kyla verkningsgraden.
– Att göra sin egen el är en stor tillfredställelse. Det behövs mer förnybar energi i världen. Jag kan faktiskt inte se några nackdelar med solel, säger Teo Enlund.