Familjen Kronlund Rimfors bor i Skarpnäck, en förort till Stockholm. Hela familjen äter växtbaserad kost, vilket de inte upplevt vara något problem i deras kontakt med privata skolor. Men nu när de sökte kommunal skola så blev det svårare.
Bild: Zanna Nordqvist
Dagens ETC
Skolor ska enligt riktlinjer erbjuda klimatsmart mat och vegetariska alternativ. Men barn som behöver välja bort även mjölk och ägg kan få nobben.
En familj i Skarpnäck har tvingats bråka med kommunen för att få vegankost till sin dotter Maggan, 5.
– Man blir lite matt. Det är 2025 och det är klimatkris, säger Mari Kronlund Rimfors.
Tre syskon stormar in från förskolan i det lilla radhuset i Stockholmsförorten Skarpnäck. Tvillingsyskonen Rori och Lilly, 3 år gamla, drar av sig sina överdragsbyxor i hallen och sätter sig till rätta runt köksbordet. Deras två år äldre syster Maggan försvinner längre in i vardagsrummet. Till hösten ska hon börja i skolan, vilket hon ser mycket fram emot. Familjen har nyligen flyttat till ett område där den kommunala Skarpatorpsskolan ligger så nära att hon snart skulle kunna gå eller cykla till dit själv.
– Hon är jättesugen på att få börja, berättar pappa Otto Kronlund Rimfors, som har slagit sig ner vid köksbordet.
Tvillingarna Rori och Lillys favoritmat är pizza och pannkakor. Storasystern Maggan älskar pasta och (vegansk) "köttfärssås". Äldsta systern, Noura, äter helst nudlar.
Bild:
Zanna Nordqvist
Osäkert besked
Skarpatorpsskolan var därför ett givet förstahandsval när familjen skulle välja skola. Men problem har dykt upp. Familjen äter bara växtbaserad kost – som i folkmun brukar kallas vegansk – vilket har ställt till bekymmer när de måste svara på antagningsbeskedet.
Skolans första besked till familjen var att helt växtbaserad mat endast erbjuds ”i mån av möjlighet” eller efter att läkarintyg uppvisats. Familjen Kronlund Rimfors har visserligen ett slags intyg. Föräldrarna har tagit barnen till en dietist för att försäkra sig om att de får i sig alla nödvändiga näringsämnen, vilket, berättar Otto Kronlund Rimfors, bekräftades:
– I vår familj äter vi precis lika vanlig mat som alla andra. Tacos, pasta och växtbaserad ”köttfärssås”. Men jag tror faktiskt att familjer som äter växtbaserat är mer noggranna med kosten än andra.
Maggan är fem år och ska börja skolan till hösten.
Bild:
Zanna Nordqvist
Upp till varje skola
Men ett regelrätt läkarintyg, där vegankost står som rekommendation, är betydligt svårare att skaffa fram. För Maggan, som aldrig ätit annat än växtbaserad kost, innebar det initiala beskedet från skolan alltså att hon skulle tvingas tacka nej till områdets skola.
– Det kändes så himla onödigt. Vi vet ju att det kan fungera så smidigt och bra på andra ställen, säger Otto Kronlund Rimfors.
Efter påtryckningar kom ett något mer tillmötesgående svar från skolledningen. Skolan skulle nu ”se över vad som är möjligt att erbjuda i skolans matsal”. Något rakt ”ja” eller ”nej” på frågan om vad Maggan kommer att kunna äta i skolan väntar de fortfarande på. När Dagens ETC kontaktar rektorn upprepar hon att de ”ser över möjligheten” men tillägger också att det är ”gott om tid kvar” till skolstarten och att ”ingen hittills har nekats”.
Familjen valde sitt nya hem med omsorg. Området är barnvänligt och den kommunala skolan ligger på gångavstånd.
Bild:
Zanna Nordqvist
Bristen på raka svar är inget Otto Kronlund Rimfors känner igen från kontakten med de privata skolorna i området. Där har växtbaserad kost erbjudits som en självklarhet.
– Men vi har ju valt Skarpatorpsskolan för att det är en socialt blandad kommunal skola. Vi vill därför gärna att det ska fungera för oss på den kommunala skolan.
Varannan skola
2020 visade organisationen Djurens rätts undersökning bland Sveriges skolor att helt växtbaserad mat endast serverades på omkring hälften av de tillfrågade skolorna. I Stockholms stads policydokument står det att kommunen ska vara ”i framkant” när det gäller miljövänlig mat och att helt växtbaserad kost ”i möjligaste mån” ska kunna erbjudas. Kommunen vill också öka andelen vegetarisk mat.
Grundskoledirektören Peter Bragner skriver i ett mejlsvar att det är upp till respektive skola att göra en bedömning om huruvida det finns möjlighet att erbjuda helt växtbaserad kost, men att hans uppfattning är att majoriteten av stadens skolor i dag kan erbjuda den.
Peter Bragner är grundskoledirektör för Stockholms stad.
Bild:
Liza Simonsson
Att vissa skolor väljer att inte erbjuda växtbaserad kost kan, enligt Peter Bragner, bero på ”brist på utrymme i köket samt att det är ett extra arbetsmoment.” Det kan också råda osäkerhet kring om den växtbaserade kosten skulle vara tillräckligt näringsriktig. I Livsmedelsverkets riktlinjer står det dock att växtbaserad kost fungerar utmärkt som som skolmat, givet att den berikas med tillskott, vilket många standardprodukter är berikade med i dag.
Ett lotteri med fördomar
Familjen Kronlund Rimfors har stött på motstånd även tidigare. Då handlade det om en kommunal förskola ett par tunnelbanestopp närmare centrum.
– Processen var bland det värsta jag har upplevt som förälder, säger Otto Kronlund Rimfors och fortsätter:
– Det borde inte vara kontroversiellt att vilja vara snäll mot klimatet och djuren, nu fick vi driva en process mot en förvaltning som i stort var positiv och en rektor som var starkt negativ. Det känns så onödigt. Det kan ju fungera så smidigt och bra, det vet vi ju.
När han fick mejlet från Skarpatorpsskolan befarade han att hela processen skulle behöva gås igenom igen.
– Det måste också vara värre på andra håll i Sverige där det är längre mellan skolorna. Vi har ändå valmöjligheten att välja ett annat alternativ. Men vi vill ju kunna välja skola utifrån hur trygg, blandad och bra den den känns. Inte utifrån maten.
Familjen upplever att miljövänlighet motarbetas från kommunens sida när de har svårt att lämna besked om kosten. "Att det ska vara så svårt?"
Bild:
Zanna Nordqvist
Mari Kronlund Rimfors anar att fördomar spelar in när skolledningarna gör sina prioriteringar. Och att den växtbaserade kostens tillgänglighet därför blir något av ett lotteri för barnen.
– Det handlar så klart om okunskap. Men man blir samtidigt lite matt. Det är 2025 och det är klimatkris.
Den här konversationen modereras enligt ETC:s communityregler.
Läs reglerna innan du deltar i diskussionen.
Tänk på att hålla god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Olämpliga inlägg kommer att tas bort och ETC förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.