Inom kort påbörjas FN:s årliga klimattoppmöte i egyptiska Sharm el-Sheikh. Eftersom klimatkamp och människorätt hänger ihop riktas nu allt mer fokus mot den egyptiska regimens brutala attacker mot yttrandefrihet och civilsamhälle.
– Det finns inte någon klimaträttvisa utan mänskliga rättigheter, säger Souleimene Benghazi vid Amnesty International.
På söndag den 6 november inleds FN:s tjugosjunde årliga klimattoppmöte, COP, där den globala upphettningen och de olika lösningarna ligger på diskussionsbordet. Toppmötet arrangeras i den egyptiska resortstaden Sharm el-Sheikh vid Röda havet, dit tusentals regeringsrepresentanter, klimatexperter och journalister kommer att ta sig för att delta i eller bevaka förhandlingarna.
Årets upplaga av toppmötet är sannolikt det mest uppmärksammade på länge. De senaste åren har naturkatastrofer och extrema väderomställningar i världen kopplats samman med den rådande klimatkrisen. I förra veckan meddelade FN:s klimatpanel IPCC också att den akuta gränsen om att stoppa upphettningen av jorden vid 1,5 grader i princip redan har missats.
Ledande aktörer fängslas
Men det är inte bara klimatkrisens pressande natur som skapat rubriker. Ända sedan Egypten presenterades som värdland för COP27 har det påtalats att landet är en brutal diktatur, där president Abdel Fatah al-Sisis regim slagit ned stenhårt på mänskliga rättigheter och det oberoende civilsamhället. Ledande civila aktörer har fängslats eller drivits i exil – och det innefattar även klimataktivister. Människorättsorganisationer har varnat för att Sisi utnyttjar toppmötet för egna intressen, vilket riskerar ta udden av den viktiga sakfråga COP27 är menat att lyfta.
Souleimene Benghazi arbetar vid Amnesty Internationals Nordafrikakontor som är baserat i Tunisien. Han berättar över telefon för Dagens ETC att Sisiregimen har marknadsfört årets klimattoppmöte som ett ”afrikanskt COP”.
– Man framställer sig själv som den främsta förkämpen som delar den afrikanska kontinentens klimatkrav, och man har främjat en slags kompensationsaktivism. Men sanningen är att det egyptiska styret utnyttjar COP27 för att grönmåla sig själv. Det framställs som att man är hängiven klimatfrågorna, men det är inte möjligt i ett land där det inte finns ett fritt civilsamhälle och där det saknas yttrandefrihet.
Human Rights Watch publicerade i september en sammanställning över hur Sisiregimen tvärtemot sin egen retorik kraftigt har underminerat egyptiska miljöorganisationers förmåga att arbeta, göra efterforskningar och kräva systemförändringar inför COP27.
Värre än någonsin
Amnesty International karaktäriserar Egypten som ett land som upplevt en ”människorättskris” ända sedan Sisi grep makten i en militärkupp 2014. Attackerna mot medborgerliga rättigheter är värre än någonsin förut i Egyptens moderna historia. Det har dokumenterats en massiv mängd godtyckliga frihetsberövanden av tiotusentals regimkritiker, utomrättsliga avrättningar, samt angrepp mot yttrande-, förenings- och mötesfriheten.
– Tusentals människor är godtyckligt fängslade i Egypten, vilket inkluderar journalister, oppositionspolitiker, aktivister, bloggare och människorättsförsvarare, säger Souleimene Benghazi.
Det är talande att Amnesty International idag inte själv är verksam som organisation i Egypten, eftersom regimens repression omöjliggör detta. I likhet med andra människorättsorganisationer måste man arbeta i exil.
En av sakerna som tidigt kom upp i debatten om Egypten som värdland för COP27 var det faktum att Sisiregimen i praktiken har kriminaliserat politiska protester. Det har skapat stora frågetecken kring huruvida det över huvud taget kommer bli möjligt att arrangera klimatdemonstrationer under klimattoppmötet. I juni undertecknade Egypten ett avtal med FN om att demonstrationer ska tillåtas, men enligt regimen endast på en ”särskilt angiven plats” i Sharm el-Sheikh.
– En fortsatt stor fråga är vad som kommer hända om folk försöker protestera utanför den särskilt angivna platsen, eller utanför Sharm el-Sheikh, som i Kairo? Vi har dokumenterat hur egyptiska säkerhetsstyrkor har använt överdrivet våld tidigare, förklarar Souleimene Benghazi.
Filtrerar bort regimkritiker
I slutet av augusti avslöjades det också att en grupp egyptiska organisationer aktivt hindrats från att anmäla sig som deltagande i COP27, genom en hemlig inhemsk registreringsprocess som filtrerade bort regimkritiker från den lista med organisationer som Sisiregimen gav till FN. Det här innebar i praktiken, menade kritiker, att FN samarbetat för att vitmåla Sisis regim.
Ett antal egyptiska organisationer ska förvisso ändå delta i COP27, däribland sådana som arbetar med miljö- och klimatfrågan. Men enligt Souleimene Benghazi rör det sig mest bara om nyttiga idioter i sammanhanget.
– Det egyptiska styret använder COP27 som en PR-övning för att framställa det som att man även respekterar ett fritt civilsamhälle, därför vill man gärna visa upp sådana som deltar. Men de organisationer som deltar är bara sådana som har blivit godkända. De är välkomna eftersom de talar om klimatfrågor, som inte utgör ett hot mot regeringen, och de undviker att tala om mänskliga rättigheter.
”En stor möjlighet”
Det som nu hänt är att ett antal internationella organisationer har ställt krav på UNFCCC, FN-organet som ansvarar för COP, att ta fram människorättskriterier som länder i framtiden måste följa för att kunna bli värdländer åt klimattoppmötet. Därför kan Souleimene Benghazi trots allt se något gott i att mötet i år arrangeras i Egypten.
– Vi ser på COP27 som en stor möjlighet att nå ut med budskapet om att det inte finns någon klimaträttvisa utan mänskliga rättigheter. De är sammanlänkade och måste fungera på samma gång.