Runt 7 000 personer saknas fortfarande i den libyska staden Dernaefter dammkatastrofen den 11 september.
Bild: TT/AP/Muhammad J. Elalwany
Dagens ETC
Flodvågen över den libyska staden Dernas centrum dränkte alla människor som kom i dess väg. De som överlevde katastrofen är som regel fysiskt oskadda men brottas med svåra psykiska trauman, enligt hjälporganisationer på plats.
En månad har gått sedan stormen Daniel slog till med full kraft mot nordöstra Libyen.
Kraftiga vindar, skyfall och omfattande översvämningar drabbade flera städer längs kusten. Allra värst drabbades staden Derna när två stora dammar i bergen kollpasade och under tre timmar tömde sitt innehåll över den sovande befolkningen. Vattenmassorna svepte med sig hela kvarter. Många människor begravdes under lermassor, andra vilar på havets botten.
– Minst 10 procent av invånarna i Derna är borta. Den officiella siffran talar om över 4 000 döda och omkring 7 000 som fortfarande saknas, säger Michel Olivier Lacharité, krischef på organisationen Läkare utan gränser, som själv varit på plats i Derna.
Enligt honom finns det plats på sjukhusen i Derna.
– Få överlevande är fysiskt skadade. Det stora problemet är den mentala hälsan.
Vaknar på natten
Så gott som alla i Derna har mist minst någon närstående, en del hela sin familj och även sitt hem.
– Människorna är väldigt chockade, många lider av sömnlöshet. En del vaknar återkommande klockan två på natten, samma tid som den dödliga vågen drabbade staden, säger han.
Många lider av oro och ångest, längs hela skalan från ängslan till extremt svåra psykiska trauman och självmordsbenägenhet. Läkare utan gränser (MSF) fokuserar nu på de som blivit hemlösa och på vård- och frivilligarbetarna.
En del vaknar återkommande klockan två på natten, samma tid som den dödliga vågen drabbade staden
– Många i vården bor i Derna och är själva drabbade. De har deltagit i sökandet efter kroppar och hör vittnesmål i tjänsten som är svåra att hantera. Dem vill vi stödja.
MSF är också i färd med att öppna ett par kliniker för psykisk hälsa.
– Målet är att alla som behöver konsultation och stöd ska kunna få de.
Utmaningar
Medlemmar i libyska Röda halvmånen – en del av Röda kors-federationen – befann sig i Derna redan före dammkollapsen.
– Tre av dem dog i katastrofen. De andra har hjälpt till sedan start, först med akuta insatser och nu med praktiskt och psykosocialt stöd till överlevande. Även Röda korset är på plats nu, säger Tage Zeineldin, katastrofrådgivare på Röda korset.
Han räknar med att operationen kommer att pågå i minst ett år.
Säkerheten för personalen och logistiken på plats är utmaningar, men också resursbristen.
– Libyen är idag ett land som av många inte uppfattas som särskilt attraktivt eller av större politiskt värde, säger han.
En stor del av de pengar som finansierar räddningsinsatser distribueras av stater.
– Vi ser redan nu att humanitära operationer över världen är lägre finansierade än någonsin, inte minst till följd av det fokus som finns på Ukraina, säger Tage Zeineldin.