Lorentz Tovatt från Miljöpartiet, som varit drivande i frågan om att inte bygga ut Arlanda med ytterligare en landningsbana, anser att M:s styrkeuppvisning bara kan kallas ”oseriöst”.
– Ja, inte minst i dessa tider vi lever i, med två kriser: klimatet och corona. Bägge pekar på att det inte finns något som helst skäl att bygga ut Arlanda. Och att försöka styra statens bolag via riksdagen känns både oseriöst och populistiskt, säger han.
Ingen överraskning
Det kommer inte som någon överraskning för honom att M och Sverigedemokraterna är de partier som drivit på för att ge regeringen ett tillkännagivande. Däremot att två av de övriga borgerliga partierna hakar på.
– Att Liberalerna går med på detta är överraskande med tanke på att de gjort allt som står i deras makt för att förhala höghastighetsbanorna och nu i stället oseriöst är villiga att slänga iväg tiotals miljarder på en fördubbling av flygandet på ett Arlanda som redan är tillräckligt stort, säger han.
– Men det är minst lika allvarligt att Centerpartiet, som kallar sig grönt, inte ser några problem med att fördubbla kapaciteten på en flygplats som redan idag orsakar stor klimatskada.
I sin reklam om omröstningen i riksdagen skriver M att ”ett 4-procentsparti inte ska få hindra hela Sveriges tillväxt”. Hur reagerar du på det?
– På ett sätt är det väl smickrande att de erkänner vår betydelse för svensk politik, men i övrigt är det förstås löjligt. Vi har en svensk höger som är usel på klimatpolitik och det här är ytterligare ett bevis för det. De har kapitulerat för flyglobbyister och andra intressen än klimatet.
M: Behövs tillväxt och jobb
När Dagens ETC når Elisabeth Svantesson, ekonomisk-politisk talesperson för M, svarar hon att det snarare är MP som kapitulerat för klimatutmaningarna.
– Vi ska ställa om flyget för att få ned utsläppen, men inte lägga ned. Tillväxt och en grön omställning kan, och bör, gå hand i hand. Och för att kunna investera i en grön omställning i olika branscher behöver Sverige en stark tillväxt. Då kan politiken inte lägga sig platt för Miljöpartiet i en så viktig fråga.
Det är ju ett tillkännagivande ni och SD nu pressar fram. Men ett sådant är ju inte bindande för regeringen att tillgodose. Så vad har stoppats?
– M, C, L, KD och SD är överens om att fortsatt utveckling av Arlanda är viktigt för att rädda jobb i Sverige och för vår tillväxt. Och att politiska beslut inte ska stoppa en utbyggnad. Regeringspartierna är i minoritet i Sveriges riksdag och måste ta hänsyn till beslut som fattats av majoriteten. Allt annat vore odemokratiskt.