Därför välkomnar många att Moderaterna nu presenterar ett klimatprogram. Det består av nio förslag. Med dessa är Moderaterna nu”beredda att axla rollen som det breda samlingspartiet även i miljöpolitiken” skriver de på DN Debatt. Artikeln avslutas med programförklaringen ”att Moderaterna ska vara Sveriges riktiga miljöparti”. Frågan är hur väl förslagen backar ambitionen.
”Bristande insikter”
Inte särskilt väl, enligt Staffan Læstadius, författare till ett flertal böcker om klimatkrisen och professor emeritus i industriell omvandling vid KTH.
– Det är bra att M kommer med en samlad klimatpolitik, och de flesta åtgärdspaketen innehåller något som är positivt för klimatarbetet, men också mycket som är oklart och otillräckligt. Där skiljer sig inte M från övriga riksdagspartier, säger han.
En allvarlig brist, enligt Læstadius, är att programmet saknar ett uttalat mål för årliga utsläppsminskningar och konkreta förslag på hur vi snabbt minskar utsläppen i fossilberoende system som exempelvis transporter.
– Det krävs utsläppsminskningar på minst sju procent om året av oss och alla andra länder om vi ska ha en chans att hålla tillbaka temperaturhöjningen. Det är mycket viktigare än målet om netto noll utsläpp 2045. Det målet är ju till inte förpliktande. Sjuprocentsmålet visar direkt om vi är på rätt väg.
Flera av förslagen vittnar om bristande insikter anser han.
– Ny kärnkraft kan inte lösa dagens klimatproblem, den kommer för sent. Föreställningen om grön tillväxt är ett halmstrå som baseras mer på tro än vetande och förslaget om att samla in och lagra koldioxid (CCS) är ytterligare ett sätt att sopa problemet under mattan.
– M-utspelet andas föreställningen att man kan investera och expandera sig ur klimatkrisen - men det svåra är reträtten ur fossilsamhället. Om den har de inget att säga, säger Staffan Læstadius.
Klimat mot miljö
Naturskyddsföreningen har vid flera tillfällen rankat riksdagspartiernas klimat-och miljöpolitik. Moderaterna brukar inte placera sig i toppen. Partiets nya reformagenda gör lite för att ändra på den saken, enligt föreningens klimatchef Daniel Kihlberg.
– Det är positivt att de presenterar ett klimatprogram, och det finns ett par bra saker, som att de vill ha ett prisgolv i utsläppshandelssystemet. Men annars är det samma gamla politik, säger han.
Ett problem är, enligt David Kihlberg, att Moderaterna ställer utsläppsminskningar mot andra miljömål.
– Det handlar bland annat om ökad skogsavverkning, urlakade miljötillståndsprövningar och mer gruvdrift. Vid sidan om klimatkrisen har vi en naturkris, men Moderaterna har inte den insikten.
Även David Kihlberg tycker att Moderaterna saknar konkreta förslag som minskar utsläppen i närtid.
– Också Sverige behöver minska utsläppen snabbare, jag är ganska besviken på Moderaternas förslag faktiskt.
Klimatministern: Klimatets antivaxxare
Klimatminister Per Bolund (MP) kallar flera av Moderaternas förslag för ”drömmar” som möjligen kan förverkligas långt in i framtiden.
– Moderaterna är och förblir klimatpolitikens motsvarighet till antivaxxare – de är mer rädda för medicinen än för sjukdomen.
– När det gäller klimatet motarbetar Moderaterna hela tiden politiken och inte krisen, och det fortsätter de att göra med dessa förslag, fortsätter Per Bolund.
Finns det något bra i det klimatprogram M presenterat?
– Det som är bra är väl att man åtminstone säger att man tar klimatfrågan på allvar. Då kan vi i alla fall diskutera och inte fastna i det som många vägledande moderater tyvärr fortfarande gör: ifrågasätta klimatvetenskapen.
Väntat förgäves
Staffan Læstadius framhåller att ingenting Sverige gör kan vara tillräckligt för att nå 2-graders målet på global nivå. Det betyder inte att det saknar betydelse vad vi gör.
– Vår roll kan endast vara att driva på och vara en förebild så att alla andra följer efter. Det kräver mycket höga ambitioner. Därtill krävs en politik som innebär att vi gör minst vår andel.
– Moderaternas förslag är inte tillräckliga för någon av dessa uppgifter. Framför allt är det viktigt att vi inte väntar på internationella åtgärder. Vi har väntat förgäves i 30 år, säger Staffan Læstadius.
Dagens ETC har sökt Moderaterna, som avböjer att svara på kritiken.