Bolsonaros förlust innebär att världen kan få lite respit i kampen mot klimatkrisen. Lula har nämligen lovat att slå ned hårt mot den illegala avskogningen i landet och att återuppbygga Brasiliens miljöskyddsmyndighet.
”Otroligt positivt”
Det är två beslut vars betydelse enligt experter är svåra att överskatta. Ett av Bolsonaros vallöften var nämligen att växla upp exploateringen av Amazonas ytterligare. Vilket med stor sannolikhet hade knuffat Amazonas över en så kallad ”tipping point”, en tröskel, som oåterkalleligt hade förvandlat Amazonas till en savann och i processen frigjort ofantliga mängder koldioxid som nu ligger bundet i regnskogen.
– Det är otroligt positivt att Lula vann presidentvalet. Precis som Trump och andra världsledare har Bolsonaro fört en miljöfientlig politik och tagit ett steg tillbaka när det gäller samarbetet för att motverka klimatförändringarna, säger Hans-Christen Hansson, professor vid institutionen för miljövetenskap, Stockholms universitet.
Enligt en uppskattning från klimatsajten Carbon Brief innebär Lulas valvinst, det vill säga om han fullföljer sina vallöften, att avskogningen av Amazonas kommer att minska med nästan 90 procent fram till år 2030 jämfört med om Bolsonaro hade fortsatt styra Brasilien.
Att Lula skulle backa från sina löften är dock föga troligt. Inte med tanke på att det var just vetenskapen kring avskogning som gjorde att han under sin första sejour som president tog beslut som pressade ned förlusten av regnskog med över 70 procent mellan 2003 och 2010.
– Forskare visade för honom att den vattenånga som denna regnskog avger och som sen kommer ned som regn inte bara rinner ut i Atlanten. Två tredjedelar skickas tillbaka upp i atmosfären där det följer luftströmmar för att sedan regna ned på andra håll. På så sätt lyckades de få honom att förstå att torkan söder om Amazonas berodde på just avskogningen vilket övertygade honom och regeringen om vikten av att stoppa den.
Kan ha passerats
Apropå risken för att Amazonas skulle passera en tipping point med Bolsonaro kvar vid makten vill Hans-Christen Hansson nyansera detta. En sådan tröskel kan nämligen redan ha passerats.
– Den allmänna klimatförändringen och ökande temperaturen har redan påverkat den naturliga skogen. I dess toppskikt, de trädkronor som ligger som ett paraply över hela djungeln, är det redan så varmt att fotosyntesen stannar av när det är som varmast. Samtidigt har de torra perioderna blivit längre och med det förändras vattentransporten ut i atmosfären och den naturliga skogen tar inte upp koldioxid längre. Det är nu tvärtom. Med klimatförändringen och skövlingen har Amazonas blivit en källa till koldioxid i atmosfären.
– Resan till ett förändrat Amazonas har redan startat men vi vet inte vart den tar vägen.