Metoden har använts av organisationen Transport & Environment, som nu presenterat en analys över luftföroreningarna i Europas tio populäraste storstäder för turister.
– Vi har försökt göra de här siffrorna lite mer lättförståeliga, säger Jens Müller, koordinator för luftkvalitet och dieselfrågor på T&E, till Dagens ETC.
Tio utvalda städer
Mätningen är genomförd under första veckan i augusti i år på platser i de centrala delarna av de tio utvalda städerna. Där har man fokuserat på att mäta de små partiklarna, PM2,5, som vanligen används för att mäta nivåer av luftföroreningar. T&E:s analys är gjord utifrån ett turistperspektiv, där jämförelsen baseras på en fyra dagar lång weekendresa till de tio populäraste storstäderna i Europa.
– Det handlar om effekterna på hälsan. Där kan man göra en jämförelse mellan luftföroreningar och rökning som blir mer lätt att förstå för folk i allmänhet. Om du tillbringar tid i en stad så ska du veta vilken luft du andas.
Istanbul och Prag är värst
Av de tio europeiska storstäderna som analyserats är Istanbul och Prag värst, med luftföroreningar som motsvarar att röka fyra cigaretter under en fyradygnsperiod. Men även i städer som Milano, London, Rom och Paris är luften så dålig att det är som att röka minst ett par cigaretter för en besökare under en långhelg.
– I totala siffror kanske det inte verkar så mycket, säger Jens Müller, som medger att om du är en vanerökare så röker du sannolikt betydligt fler än två-tre cigaretter per helg.
– Men du kan välja att undvika rökning. Vi gör ansträngningar och skapar särskilda rökrum och har rökfria zoner på många platser. Men du kan inte undvika att andas luft. Alla får i sig den här luften; barn och gamla, sjuka och friska.
Biltrafiken viktig faktor
Även vid låga nivåer av luftföroreningar påverkas hälsan, exempelvis kan hjärtat förstoras, visade forskare i London nyligen, enligt BBC. Detta är viktigt att lyfta fram, även för turisten som bara besöker en storstad under en helg, menar Jens Müller.
– Vi kan skydda folk från att röka, men inte från att andas in luften. Det gäller självklart för alla som bor och lever i de här städerna, men också för dem som bara besöker dem en kort tid som turister.
Den viktigaste faktorn bakom storstädernas dåliga luft är biltrafiken, enligt Müller.
– Ett dieselförbud är bra men inte tillräckligt, även bensinbilar skapar mycket luftföroreningar. Alla bilar har problem med partiklar, det kommer även från däcken. Sedan skapar industrin och olika typer av förbränning stora utsläpp, liksom naturen själv i form av bränder som vi sett nu under sommaren. Men transportsektorn är viktig. Städerna som har många gamla fordon och tät trafik är också de som har störst problem med dålig luft, säger Jens Müller.