Fastlimmade aktivister som omhändertas av polis och våldsamheter från torvbolagets anställda. Men också gemenskap där bybor bjuder på veganfest och anordnar stöddemonstrationer. I Grimsås mosse kämpar klimataktivister och lokalbor tillsammans för att stoppa torvbrytning.
– Det handlar om vår framtid, säger Grimsåsbon Kicki Brånell.
Sedan en dryg vecka är aktionsgruppen Återställ våtmarker på plats vid Grimsås mosse i närheten av Borås för att stoppa det finska företaget Neovas planerade torvbrytning. Dels genom att klättra upp på, och limma fast sig vid grävmaskinerna, men också genom att plugga igen de diken som torvbrytningsbolaget Neova grävt. Dessutom anlägger aktivisterna ett icke officiellt naturreservat.
– Det har varit fullt upp, däremellan har jag åkt till polisstationen i Borås för att hämta folk som har suttit på cell, berättar Helen Wahlgren, en av grundarna för Återställ våtmarker som är på plats.
Undan för undan ansluter sig allt fler bybor till kampen och anordnar egna demonstrationer. Varje morgon kvart över nio samlas de vid infarten till mossen.
– Den första dagen var de bara några stycken, sedan har det ökat och idag var det runt 40 personer, i alla åldrar, berättar Helen Wahlgren.
Varmt välkomnande
Mottagandet i Grimsås var dock välkomnande redan från början. Efter ett par dagar anordnades en vegansk grillfest med tipsrunda och bybor har bjudit aktivisterna på veganska bakverk.
– Det var några lokala engagerade som ordnade en fest så att vi kunde träffa Grimsåsborna, för det är fortfarande en del som tycker att det är lite otäckt med Återställ våtmarker. Nu vinkar folk till oss och allt fler kommer och bjuder på pajer och kakor och donerar pengar till naturreservatet, säger Helen Wahlgren.
En av byborna som engagerat sig är Kicki Brånell, 74 år. För henne började det med att en ung aktivist knackade på hennes dörr för att informera om aktionen.
– Vi bjöd in henne och hon stannade i ett par timmar och vi hade en jättebra diskussion. Efter det har jag pratat med andra som bor här i Grimsås och i morse ordnade vi en demonstration. Aktivisterna har varit väldigt trevliga och aktionerna har varit lugna, men jag är förbannad på polisen som inte har låtit oss gå in på mossen och se vad Neova har gjort!
Förutom att demonstrera och stötta aktivister har Kicki Brånell även kontaktat länsstyrelsen och Tranemo kommun för att få stopp på Neovas grävande.
– Kommunen gör ju ingenting! Vi måste agera nu innan det är för sent. Börjar de gräva så är mossen förstörd i flera hundra år framåt. Det handlar om vår framtid, våra barn, barnbarns och barnbarnbarns.
Marken återhämtar sig
Det är inte första gången Återställ våtmarker agerar i Grimsås mosse. Den 10 maj började aktivister att plugga igen de diken som Neova grävt, för att rädda mossen från sommarens torka. Nu lägger de ut spångar i mossen för att underlätta för människor att gå över våtmarken och uppleva de unika naturvärden som finns i området. Allt för att skapa ett alternativ till en död torvtäkt.
– Redan nu märker vi att marken börjar återhämta sig. Varje morgon ser vi ett tranpar som kommit tillbaka och vi har hört den rödlistade storspoven, berättar Helen Wahlgren.
Medgrundaren till Återställ våtmarker, Alfred West, berättar att man använder dikena som Neova grävt för att avvattna mossen inför torvbrytningen, för att flotta ut virket.
– Då gör de i alla fall någon nytta. Men skadan de gjort med sin utdikning är stor och nu har de även grävt sönder sedimentsdammen som ska filtrera vattnet från mossen. Det rinner alltså ut orenat vatten rakt ut i bäcken här, vilket är ett miljöbrott som vi har anmält till länsstyrelsen.
Neova gräver också upp de pluggar som Återställ våtmarker gjort, men rörelsen fortsätter att motagera och plugga igen. Hoppet ligger i att mossen återvänder sig förvånansvärt snabbt.
– Om man stoppar Neovas framfart nu, då finns det absolut hopp för mossen. Vi satte 68 pluggar här i maj och det gjorde ju att vattennivån höjdes 1,5 till 2 meter på två månader, vilket var otroligt att se, säger Alfred West.
”Torvbrytningen hotar samhället”
Redan 2013 gav länsstyrelsen i Västra Götaland det finska företaget Neova AB tillstånd att bryta torv i Grimsås mosse. Då fanns en lag som innebär att om fyndigheter hittades kunde företag få lov att bryta torv – även om markägaren inte ville det.
Kabeltillverkaren Nexans, som äger marken intill Neovas, överklagade beslutet i januari och regeringen gav den 21 mars en tillfällig inhibering, tills länsstyrelsen skulle komma till ett beslut om omprövning. Länsstyrelsen beslutade dock att inte ompröva ärendet och under vårvintern har Neova dikat ur hela området.
Redan innan Återställ våtmarker började sin första aktion engagerade sig byborna för att stoppa torvbrytningen och över 700 namnunderskrifter har samlats in av Grimsås samhällsförening. Det handlar om klimatet och miljön, men också om närmiljön och samhällets existens. Dammet från torvbrytningen skulle kunna vara skadligt både för människor och ortens stora arbetsgivare, kabeltillverkaren Nexans som tillverkar dammkänslig fiberoptik. Om brytningen blir av hotas jobben. Företaget har utländska ägare och farhågan är att det skulle kunna flytta produktionen från orten, vilket skulle innebära att 500 arbeten försvann.
Strypgrepp och brutet finger
Lokalengagemanget är stort men allt har inte varit fest och bakelser. Under lördagens aktion limmade aktivister fast sig vid grävskopor och klättrade upp på dem för att hindra arbetet. Polisen var på plats och fyra aktivister anhölls för egenmäktigt förfarande, men släpptes senare. Under dagen utsattes också tre aktivister för våld av en av Neovas anställda, vilket resulterade i ett brutet finger och ett strypgrepp, en händelse som filmades av den attackerade aktivisten Lior Tell Stefansson själv. Efter att ha sett filmen upprättade polisen en anmälan om misshandel.
– Vi gör ingen anmälan, det är emot våra principer att agera mot enskilda anställda, vi vill åt företaget, säger Lior Tell Stefansson.
På filmen syns hur en person kliver ur en bil och går fram mot honom och attackerar honom bakifrån med ett strypgrepp.
– Vi hade sett tidigare att den personen hade våldskapital så jag var beredd på det och filmade honom och berättade det också för honom.
Efter attacken var Lior Tell Stefansson skakad men berättar att han återhämtade sig snabbt med hjälp av stöd och kakor från Grimsåsborna.
– Vi har mött så mycket kärlek här, jag har deltagit i många aktioner men aldrig varit med om ett liknande mottagande.av lokalbefolkningen
Mycket kan handla om att torvmossen ligger så nära själva samhället, tror Alfred West, som även han blev attackerad under lördagen, då han knuffades på en grävmaskin av en av Neovas anställda som också tog hans telefon och kastade iväg den i ett dike.
– Det är ingen stor grej för mig, jag förstår på ett sätt att de anställda blir aggressiva av pressen att komma hit och försöka göra sitt jobb, fast ingen vill ha dem här. Men jag skulle gärna vilja ha en dialog med honom och försöka få honom att förstå varför vi gör det vi gör.
Fortsätter kämpa
Aktionen är planerad att pågå i ytterligare två veckor och den 9 augusti är det grandios invigning av ”naturreservatet”.
– Vi ger inte upp oavsett vad de gör och idag fick vi maskinerna att vända, bara genom att gå mot dem. Det har varit likadant varje dag, polis och maskiner har försvunnit efter lunch. Och arbetet med reservatet går framåt så det känns hoppfullt, säger Helen Wahlgren.
Inte heller Kicki Brånell tänker ge upp.
– Vi fortsätter kämpa. Vi ska inte ha någon torvbrytning här! Neova begår det ena miljöbrottet efter det andra och hotar unga människor. Så här får det inte gå till!
Fotnot: ETC nyhetsmagasin har sökt Neova, men ej fått svar.
Vill du fortsätta läsa?
Bli prenumerant på ETC nyhetsmagasin!
Om du redan är det
loggar du in här
.
Den här konversationen modereras enligt ETC:s communityregler.
Läs reglerna innan du deltar i diskussionen.
Tänk på att hålla god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Olämpliga inlägg kommer att tas bort och ETC förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.