Det är något märkligt med Skanörs norra strand. Stranden är inte bara anmärkningsvärt smal – så smal att en människa knappt skulle kunna sträcka ut sin handduk utan att doppa fötterna i vattnet. Även de karaktäristiska färgglada strandhytterna ser underliga ut där de balanserar på smala pinnar i vad som liknar ett desperat försök att undkomma vattnet.
För en tid sedan, under ett av vinterns alla oväder, ökade havsnivån så mycket att hytterna – som normalt står ett tiotal meter upp på stranden – hamnade ute i havet. Dessutom gjorde de starka vindarna att stora mängder sand sveptes bort, vilket innebar att strandremsan i princip försvann.
Havet kommer inte att ha några problem att skala av varken stranden eller strandängen här bakom.
Vissa hytter drogs längre ut av vågorna och tippade över för att sedan ligga som strandade fartyg i det grunda vattnet.
Sedan dess har vattnet sjunkit undan, men sanddynerna är borta och blottar de smala stålben som bär upp hytterna som blev kvar.
– Det går så otroligt fort. SMHI har en mätare i hamnen och sedan 1992 ligger havsnivåhöjningen på drygt 20 centimeter. Havet kommer inte att ha några problem att skala av varken stranden eller strandängen här bakom, säger Jonas Ström, ordförande i föreningen Rädda Skanörs norra strand, och sveper med armen över ett kilometerbrett område som ligger mellan stranden och bebyggelsen.
Erosion och sandflykt är de två stora hoten mot stranden och naturreservatet. ”Det finns inget blame game. Vi vill bara ha ett samarbete med kommunen och länstyrelsen”, säger Jonas Ström.
Bild:
Izabella Rosengren
Strandängen heter Hovbacken och var under medeltiden norra Europas viktigaste handelsplats. Framförallt handlades det med den internationellt eftertraktade sillen. Idag är Hovbacken ett naturreservat och där den tar slut tar husen vid.
– Hovbacken har bara 1-1,5 centimeter jordlager. Försvinner det går det extremt snabbt för vinden att transportera bort resten av underlaget och sedan kommer havet att ta över. Tappar vi det skyddet blir vi ännu mer utsatta för väder och vind än vad vi är idag, säger Jonas Ström.
30 meter borta på sju år
Föreningen Rädda Skanörs norra strand bildades 2023. Syftet var att bidra till bevarandet av naturområdet genom att väcka opinion. För det är inte första gången havet har fört bort så mycket sand att stranden försvunnit och badhytterna hamnat i havet.
De senaste sju åren har erosionen tagit totalt cirka 30 meter av stranden. Vellinge kommun fyller årligen på med sand, men det räcker inte eftersom stranden äts upp snabbare än ny sand hinner fyllas på.
Sommaren 2024 bjöd föreningen ner samtliga politiska partier i kommunen till stranden för att visa hur allvarligt läget är.
– Vi har en skyldighet att stoppa erosionen och de hade inte förstått vidden av hur snabbt det har gått, säger Jonas Ström.
Besöket gav effekt och tillsammans lämnade föreningen och kommunen in ansökningar om tillfälliga erosionsskydd till länsstyrelsen. Ett sådant skydd skulle kunna bestå av plaströr som kan fyllas med vatten och rullas ut längs strandkanten när en storm är i antågande.
Badhytterna är för många symbolen för strandlivet i Skanör, som på somrarna hör till Stockholmselitens favoritplats.
Bild:
Izabella Rosengren
Nästa steg är att undersöka en mer hållbar och långsiktig lösning tillsammans. Hit hör pålning, vilket innebär att trästockar slås ner antingen på stranden eller längs kustremsan för att bryta sanddriften.
– Det är en lösning som användes på 1950- och 60-talet när erosionen hotade att svepa bort stranden i närliggande Falsterbo. När växtligheten får fäste på sanddynerna som bildas tack vare att sanden inte längre följer med vattnet ut blir skyddet mot erosion ännu starkare, säger Jonas Ström och fortsätter:
– Sedan åtgärden infördes har stranden i Falsterbo haft en tillväxt på 50-350 meter. Under stormen Babet visade det sig att de platser som pekats ut som mest utsatta stod emot stormen allra bäst tack vare det uppbyggda skyddet.
Skåne extra sårbart
Skåne- och Hallandskusten har pekats ut av både Myndigheten för samhällsberedskap (MSB) och Sveriges geologiska institut (SGI) som ett nationellt riskområde för betydande erosion och översvämning. Skånes låglänta och förhållandevis tätbebyggda kust med höga natur- och kulturvärden anses vara särskilt sårbara.
Erosion är ett naturligt fenomen, men en viss typ av erosion kan komma att öka med klimatförändringarna.
Just Näset – halvön där bland annat Skanör, Falsterbo och Höllviken ligger kallas – har alltid varit utsatt vid stormar och översvämningar. Men den globala upphettningen har gjort extrema väderhändelser vanligare, och värre väntas det bli.
– Erosion är ett naturligt fenomen, men en viss typ av erosion kan komma att öka med klimatförändringarna, exempelvis stormerosion, säger Carl Lindqvist, vattenhandläggare och erosionsexpert på Länsstyrelsen Skåne.
Att vissa delar av landet är mer utsatta än andra beror på en mängd orsaker, bland annat geologin. Risken ökar till exempel om kusten är uppbyggd av lösa sediment såsom sand som lätt eroderar av vågorna.
För större delen av Sveriges kust kommer den stigande havsnivån – och erosionen – att motverkas av landhöjningen som beror på att landet tidigare var nedtyngt av inlandsisen.
I södra Sverige har dock landhöjningen avstannat eller till och med ersatts av en landsänkning. Eftersom de kustnära kommunerna har svårt att rädda samtliga drabbade strandsträckor måste de prioritera.
– Vad som anses viktigt att skydda varierar, men det kan handla om platser där det finns samhällsviktig infrastruktur, till exempel reningsverk. Hur skyddet konstrueras beror på platsen, men det kan vara allt från hårda strandskydd som stenblock och hövder till mjuka erosionsskydd såsom planteringar, som binder sanden eller tillförsel av ny sand, säger Carl Lindqvist.
Hövder är en slags vågbrytare i form av en pir som går vinkelrätt från stranden ut i vattnet för att förhindra sandtransport längs kusten.
Om det eroderade området är ett naturreservat eller Natura 2000-område får kommunen inte göra vilka ingrepp som helst. Länsstyrelsen är vanligtvis av åsikten att naturen ska ha sin gång i naturskyddade områden.
– Om det finns det flera intressen på samma plats så prövas de generellt mot varandra, men jag kan inte uttala mig om enskilda ärenden, säger Carl Lindqvist.
Borde lära av Danmark
På Skanörs norra strand lutar några av badhytterna oroväckande mycket. Att de fortfarande är på land beror på att de står på sanddyner bevuxna med vegetation. Framför ”klitten”, från danskans ord för sanddyn, är det blästrat.
Badhytterna är inte den lokala föreningens primära mål att rädda, men räddas stranden så räddas också de, säger Jonas Ström.
Bild:
Izabella Rosengren
Jonas Ström anser att Sverige sticker ut på ett negativt sätt och påpekar att Danmark, som har liknande problem med erosion och översvämningar, utgör ett gott exempel på hur även vi skulle kunna arbeta. Enligt honom är danskarnas inställning att havet inte ska få ta en enda centimeter av landytan, vilket innebär att de jobbar mycket mer proaktivt med att skydda och bevara än vad vi gör här.
Men nu tror föreningen att de har hittat en lucka – i samma regelverk som Länsstyrelsen hävdar begränsar möjligheterna till ingrepp.
– Eftersom stranden är en del av ett Natura 2000-område måste man vidta åtgärder för att den ska finnas kvar, annars får det inte vara ett Natura 2000-område. Alltså har alla, inklusive kommunen och länsstyrelsen, en skyldighet att skydda och bevara den här platsen.
Den här konversationen modereras enligt ETC:s communityregler.
Läs reglerna innan du deltar i diskussionen.
Tänk på att hålla god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Olämpliga inlägg kommer att tas bort och ETC förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.