LKAB driver dock redan flera sådana projekt och satsar nu på ytterligare ett, som ledningen också pekar ut som strategiskt viktig. Gruvföretaget ska lägga 10 miljarder kronor på att utvinna fosfor, sällsynta jordartsmetaller och gips ur det som idag räknas som gruvavfall.
Anders Lindberg, presschef på LKAB, säger att bolaget fram till 1980-talet producerade apatitkoncentrat (en grupp fosfatmineraler, reds. anm.).
– Men det lades ned på grund av för låg lönsamhet vid den tiden.
Fem gånger Sveriges behov
Det nya projektet, som heter Reemap, bygger på ny teknik och är tänkt att dra igång 2027. LKAB räknar med att bolaget kan producera fosfor motsvarande fem gånger Sveriges behov, gips som räcker till all byggproduktion i Sverige, samt 30 procent av EU:s behov av sällsynta jordartsmetaller. Det gäller dock andelen sällsynta jordartsmetaller som importeras till EU idag, och inkluderar inte dem som redan ingår i produkter (som magneter, elektronik och bilar).
Volymerna är preliminära.
– Vi är i en förstudie och ska bekräfta hur mycket som kan utvinnas, säger David Högnelid, strategi- och kommunikationschef för Affärsområde Specialprodukter vid LKAB.
I första hand planerar LKAB att framställa dessa dyrbara ämnen i samband med kommande brytning, men kan i framtiden också utvinna dem från gamla deponier.
Varför kommer projektet nu, och först nu?
– Det handlar om teknikutveckling.Vi kan göra ytterligare förädling av produkterna som ger ett ökat värde, plus marknadsläget med ökad efterfrågan som gör det lönsamt att utvinna kritiska mineraler, säger Anders Lindberg.
Christian Ekberg, professor i kärnkemi på Chalmers, säger att projektet är väldigt intressant.
– EU har listat fosfat (salter som består av fosfor och till exempel natrium eller kalcium, reds. anm.) som en kritisk råvara. Kan man suga ut det ur gamla avfallshögar som redan ligger där och inte behöver brytas så är det alldeles utmärkt. Får man dessutom lite sällsynta jordartsmetaller så är det också tacknämligt.
Kan lösa miljöproblem
Projektet har också potential att lösa ett miljöproblem, i alla fall om LKAB går vidare med planerna på att utvinna mineraler från sina gamla deponier. Med hjälp av Boliden vill LKAB nämligen också utvinna pyritkoncentrat (som även kallas svavelkis, och består främst av järn och svavel) från gruvavfallet, och sedan förädla det till fossilfri svavelsyra.
– Högarna med gammal bruten järnmalm som ligger och dräller kan omvandlas naturligt till svavelsyra. Så det är jättebra om man gör det här och förebygger miljöproblem.
I en process som sluter kretsloppet är svavelsyran tänkt att användas till utvinningen av fosfor och sällsynta jordartsmetaller.
– Svavelsyra har ett ganska rörligt marknadspris och efterfrågan är därför ojämn. Tillsammans kan Boliden och LKAB skapa en kontinuerlig avsättning och därmed göra det möjligt att investera. Vi kan också använda spillvärme (processen genererar värme) i andra processer i industriparken. Dessutom får vi ytterligare en biprodukt, nämligen järnmalm, säger Anders Lindberg.