Nederländerna tvingas minska utsläpp
En domstol i Haag dömde i juni 2015 ut den nederländska klimatpolitiken som olaglig och beordrade regeringen att minska sina utsläpp med 25 procent till 2020, jämfört med 1990 års nivå. Bakom stämningen stod organisationen Urgenda och 886 medborgare, som ansåg att regeringens låga utsläppsmål gjorde att Nederländerna bröt mot både internationell lagstiftning kring mänskliga rättigheter och civilrättslig lagstiftning.
Bonde vann mot pakistanska staten
År 2015 beslutade en domstol i Pakistan att landets regering måste börja implementera en plan för att möta klimatförändringarna. Detta efter att en jordbrukare stämt regeringen och anklagat politikerna för att inte leva upp till sina egna åtaganden inom ramen för den nationella klimatpolicyn som antogs 2013.
Brunkolsförsäljning blev rättssak
I september 2016 stämde ungdomsorganisationerna Push och Fältbiologerna den svenska staten i det uppmärksammade Magnoliamålet. De ansåg att Vattenfalls brunkolsförsäljning till det tjeckiska bolaget EPH bröt mot en mängd internationella och svenska avtal samt regeringsformen. Stockholms tingsrätt avslog ansökan i juni 2017 och i februari i år beslutade hovrätten att inte ta upp fallet.
Norska staten stämdes för oljeborrning
Greenpeace och Natur og ungdom lämnade i oktober 2016 in en stämningsansökan mot norska staten för att landet tillåter oljeborrning i Barents hav i Arktis. Norge var ett av de första länderna att ratificera klimatavtalet från Paris men valde trots det kort därefter att öppna upp för ytterligare oljeborrning. I januari i år dömde Oslo tingsrätt till norska statens fördel.
Unga anklagar USA för bristande klimatansvar
21 barn och ungdomar anser att president Donald Trump och hans administration bryter mot landets konstitutionella rättigheter genom att ignorera de skador som orsakas av klimatförändringarna. Under ett par år har de därför försökt stämma regeringen, något som advokater från USA:s justitiedepartement försökt förhindra. Men rättegången blir av och är tänkt att inledas i oktober.
Ungdomar i Colombia vann rättstrid
I april i år togs ett historiskt beslut av högsta domstolen i Colombia då landets regering ombads vidta direkta åtgärder för att skydda Amazonas regnskog mot trädskövling. Domstolens beslut var resultatet av att en grupp på 25 unga måls-ägande som ansåg att deras rättigheter till en frisk miljö, vatten och mat stod på spel.
Miljöorganisation stämmer den belgiska regeringen
Miljöorganisationen Klimaatzaak lämnade 2015 in en stämningsansökan mot den belgiska regeringen som anklagades för inte göra tillräckligt för att leva upp till landets miljömål. Miljöorganisationen vann i första instans varpå den belgiska -regeringen överklagade beslutet. Den här -månaden väntas nytt domslut.