BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Den dåliga luften är ett stort problem i Kina. Redan år 2015 kunde forskare vid University of California i Berkeley visa att sjukdomar orsakade av luftföroreningarna årligen resulterar i 1,6 miljoner dödsfall i Kina.
Flod blir juridisk person
”Jag är floden och floden är jag.” Så lyder ett ordspråk som används av ursprungsfolket Whanganui iwi i norra Nya Zeeland. Floden man syftar på är landets tredje största, Whanganui, som ses som en förfader. Sedan slutet av 1800-talet har Whanganui iwi försökt övertala parlamentet att floden borde få samma legala status som en juridisk person. Och nu har man lyckats. Förslaget gick igenom den 15 mars i år, vilket innebär att Whanganui även har rätt till juridiska företrädare i rätten om så krävs. Floden har även fått legala ”vårdnadshavare” som ska ansvara för dess välmående.
Rekord i trädplantering
I fjol planerades 50 miljoner träd i den indiska delstaten Uttar Pradesh. Och nej, det rör sig inte om en årlig siffra – på bara ett dygn lyckades 800 000 frivilliga genomföra massplanteringen. Delstaten har hamnat i Guiness rekordbok efter insatsen. Enligt AP har den indiska regeringen uppmanat samtliga delstater att plantera skog i syfte att bekämpa klimatförändringarna.
100 procent förnybart
De omkring 4 000 invånarna på den danska ön Samsø förlitar sig helt på vind- och solkraft. Det hela började redan 1997, då den danska regeringen utsåg Samsø till platsen med bäst förutsättningar att satsa på förnybar energi. I dag syns 21 vindturbiner på den lilla ön, som har lyckats minska sitt koldioxidavtryck med 140 procent.
– I vårt dagliga liv tänker vi lite mer på hur vi använder elektriciteten. Och vi klagar inte när det blåser, eftersom vi får gratis uppvärmning och transport, säger elektrikern Brian Kjaer till organisationen Climate Heroes.
Solar mamas
I byarnas bortom Zanzibars hotellkomplex och turistområden är kvällarna nattsvarta – eller snarare var. För två år sedan utbildade den ideella organisationen Barefoot Collage från Indien 13 lokala kvinnor till elektriker. De är nu öns ”solar mamas”, med behörighet att installera och se över solpaneler. Över 600 hushåll har fått elektricitet. Genom att bara anställda mödrar, som till en början var analfabeter, hoppas man även förbättra kvinnornas ställning.
I dag finns solar mamas i stora delar av världen. Enligt Barefoot Collage har över 750 kvinnor gått elektrikerutbildningen och omkring 1 300 byar har försetts med solpaneler.
Äta vattenflaskor?
Om Londonbaserade Skipping Rocks Lab får som man vill kommer plastflaskorna snart att vara förlegade. Lösningen är istället ”Ooho”, en bubbelformad och ätbar förpackning som bland annat är gjord av brunalger. Målet är att även tillverka ätbara behållare för bland annat läsk och alkohol. Enligt Fältbiologerna tar det 450 år att bryta ner en vanlig pet-flaska.
Skräpplockardag
Rwanda har inte bara förbjudit plastpåsar, det afrikanska landet har även en nationell städdag. Den sista lördagen varje månad går Rwandas invånare ut på gatorna för att plocka skräp och hjälpas åt med liknande samhällssysslor. Större projekt pågår även, som husbyggnationer åt utsatta grupper. Det hela kallas för Umuganda, vilket betyder ungefär ”att komma samman för att nå ett gemensamt resultat”. I dag är de månatliga lördagsförmiddagarna obligatoriska för alla med några undantag, som läkare. De uppmanas istället att erbjuda sina tjänster gratis under dagen.
Utöver att, exempelvis, landets gator blir renare anges syftet vara att skapa en nationell identitet och återbygga landet efter 1990-talets etniska folkmord.
PRENUMERERA PÅ ETC HELG
Den här artikeln kommer från veckans ETC Helg.
Vill du prenumerera för under 16 kronor numret?
Här kan du teckna en prenumeration.