BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Skillnaderna i mängden koldioxidutsläpp mellan olika branscher, men också mellan bolag inom samma bransch, är stora. Det visar en sammanställning gjord av konsultbolaget South Pole Group (SPG).
– Jämförelser av det här slaget är ett första steg, men ger ingen helhetsbild av hur stora utsläpp ett företag kommer att ha i framtiden eller hur stora de absoluta utsläppen för varje bolag är. Vi kollar egentligen hur bra de är på att rapportera om sina utsläpp, säger Fredrik Fogde, forskningschef på South Pole Group.
Baseras på investeringar
Undersökningen baserar sig på en hypotetisk investering i lika stora ägarandelar i de 250 största bolagen på Stockholmsbörsen.
– Resultaten visar hur många ton koldioxidutsläpp man som investerare blir ägare till om man lägger ett visst antal miljoner i sin portfölj, säger Fredrik Fogde.
Utsläppsstatistiken i undersökningen är från 2015 och gäller företagens hela globala verksamhet. Enligt Fogde är svenska storföretag generellt bra på att rapportera sina utsläpp, men det finns undantag, som Studsvik och BE Group.
I de fallen baseras utsläppen på uppskattningar som konsultbolaget har gjort.
I särklass störst utsläpp genererar stålkoncernen SSAB.
– SSAB kommer på grund av sin industri alltid att ha höga utsläpp jämfört med exempelvis en bank, den intressanta frågan är vilka strategier de olika bolagen har för att minska sina utsläpp, säger Fredrik Fogde.
Störst koldioxidutsläpp efter SSAB har Stora Enso, som tillverkar förpackningar, massa, träprodukter och papper, följt av flygbolaget SAS.
Fredrik Henriksson, presschef på SAS, menar att flygbolaget sedan länge är med i täten när det gäller att minska utsläppen från flygindustrin.
– Fokus här ligger på ny teknik, nya flygplan, utsläppsminskande effektiviseringar i flygningen och inte minst satsningen på biobränsle, som inleddes i januari, säger han.
Satsar delvis på grön el
Vilken bransch bolagen verkar i påverkar utsläppen mer än bolagets storlek. Alla bolag på topplistan verkar inom utsläppstunga branscher. Ett verkstadsbolag som däremot utmärker sig positivt är Atlas Copco. En investering i Atlas Copco ger en tiondel så stort utsläpp jämfört med en investering i industrijätten ABB.
– Undersökningen är delvis missvisande. Huvudorsaken till att ABB ligger på sjätte plats på listan är vår storlek. ABB:s totala koldioxidutsläpp från hundratals anläggningar och verksamheter över hela världen är mindre än utsläppen från ett enskilt större stålverk eller en cementfabrik, säger Anders Nordström, global miljöchef på ABB.
South Pole Groups sammanställning ger en bild av de utsläpp som uppstår i bolagens egen verksamhet och genom den energi de köper. Däremot ingår inte utsläpp som bolagens produkter ger upphov till i användarledet.
Vilken el bolagen använder i produktionen har i många fall stor betydelse för hur stora koldioxidutsläpp de orsakar. Läkemedelsbolaget Astra Zeneca, som ligger på tionde plats på utsläppslistan, satsar numera delvis på förnybar el.
– Vi ligger väl framme jämfört med vår industri. I Sverige använder vi nu bara grön el, säger Jacob Lund, kommunikationsdirektör på Astra Zeneca.
Vad gör ni för att minska era koldioxidutsläpp?
SAS
Fredrik Henriksson, presschef Sverige
– Vi är glada att flygbranschen nu, som första bransch, lyckats nå ett globalt avtal kring minskade utsläpp. SAS ligger i täten med fokus på ny teknik, nya flygplan, effektiviseringar i flygningen och satsning på biobränsle. De senaste tio åren har vi minskat våra utsläpp med sju procent samtidigt som vi ökat produktionen. Vårt mål är att reducera våra utsläpp från flygverksamheten med 20 procent till 2020 jämfört med 2010.
SCA
Jeanette Mattsson, presskommunikatör
– Vi arbetar hela tiden för att minimera vår miljöpåverkan. Vi ska minska utsläppen med 20 procent till år 2020. År 2015 hade vi minskat koldioxidutsläppen med 17,4 procent jämfört med 2005. Vi satsar på produktion av förnybar energi som biobränslen och vindkraft. Vi arbetar även för att minska miljöpåverkan från våra produkter med hjälp av livscykelanalyser. Exempelvis minskade våra Liberoblöjor sin klimatpåverkan med 25 procent åren 2008–2015.
Pfizer
Bengt Mattson, hållbarhetschef Pfizer Sverige
– Jag är överraskad att vi som läkemedelsbolag hamnar så långt upp på listan. Det kan bero på att vi, liksom Astra Zeneca, är globala jättar och på att vår tillverkning ganska mycket liknar en kemisk industri. För att minska utsläppen är vi med i Carbon Disclosure Project, med tydliga mål för reducering av utsläppen. Åren 2000–2007 minskade vi utsläppen med 25 procent, till 2012 med ytterligare 20 procent och till 2020 är målet 20 procent till. Det gör vi framförallt genom energibesparande åtgärder och genom att använda mer förnybar energi.
ABB
Anders Nordström, global miljöchef
– Vi minskar våra utsläpp från direkt användning av bränslen och elektricitet. ABB har energisparplaner för verksamheter i 40 länder, vilket täcker 99 procent av vår energianvändning. Vi har mer än 190 pågående energisparprojekt. Våra koldioxidutsläpp minskade med nio procent 2014–2015. I exempelvis Sverige, Frankrike och Storbritannien använder vi enbart koldioxidfri el. Men vårt största bidrag är de produkter och system för energieffektivisering och förnybar energi som vi utvecklar och säljer, vilka bidrar till 50 procent av våra intäkter.
Astra Zeneca
Jacob Lund, kommunikationsdirektör
– Vi har länge arbetat målmedvetet med ambitiösa miljömål. I perioden 2010 till 2015 reducerade vi våra koldioxidutsläpp med drygt 21 procent, och vi ligger väl framme jämfört med vår industri. Vi har offensiva mål framöver för energieffektiviseringar, bland annat kommer vår nya forskningsanläggning och huvudkontor i Cambridge i Storbritannien att bli en miljömässig förebild, och i Sverige använder Astra Zeneca nu endast grön el.