l Tillhör du dem som går ut i skogen och hugger din egen gran? Då är du i minoritet. Varje år säljs ungefär tre miljoner granar i Sverige – och vilken du köper spelar roll. Enligt Naturskyddsföreningen är det allra bästa att köpa en Krav-gran. Både den vanligaste granen, rödgran, och kungsgranen finns som Krav-märkta. I storstadsområdena kan de beställas via nätet. Hittar du ingen Krav-gran är det näst bästa en närodlad svensk rödgran. Kungsgranen är ofta sämre eftersom den odlas med både gödsel och bekämpningsmedel. Men sämst av alla granar är plastgranen, trots att den kan återanvändas. Den totala miljöpåverkan från produktion och transport samt mängden giftiga kemikalier vid nedbrytning gör att man helst ska skippa plastgranen – om du inte redan har en.
2. Skippa köttet
l Köttbullar, prinskorv, sylta, julskinka, revben, leverpastej. Kanske ser du det som måsten på julbordet? Men det är knappast någon nyhet att köttkonsumtion innebär stora klimatpåfrestningar. En idé är att skära ned på köttalternativen. Kanske räcker det med julskinka? I så fall finns det också ekologiska alternativ. Kolla gärna Världsnaturfondens köttguide för vägledning. Eller testa helt enkelt ett vegetariskt julbord! Och glöm inte att ta tillvara på resterna.
3. Fina fisken
l Att vara medveten handlar inte bara om att välja rätt sorts kött, eller att välja bort det röda köttet – även fiskätaren behöver tänka till. Ålen som hos vissa är tradition bör till exempel undvikas helt. Den är rödlistad och akut hotad sedan många år. Även här gäller annars att ha koll på vilka sorter som är rödlistade. Välj Krav- eller MSC-märkt. Julbordsklassikern sill kan du också äta med gott miljösamvete. Lutfisken är det däremot värre med, är den gjord på långa bör du undvika den (sorter gjorda på MSC-märkt sej eller torsk är bättre).
4. Rätt sorts ljus
l Levande ljus hör ju julen till, men välj bort ljus av paraffin. Paraffin tillverkas av fossila bränslen. Stearin och bivax är bättre, då slipper du också de giftiga ångorna. Vill du vara helt säker så välj svanenmärka ljus, annars är det lätt att se vad ljusen är gjorda av genom att läsa innehållsförteckningen. Och använder du värmeljus med aluminumhållare – lägg hållaren i metallåtervinningen! Men ta först bort veken med den lilla järnbiten.
5. Ge bort begagnat – eller en tjänst
l Istället för att handla en massa nytt, köp second hand! Eller se dig omkring hemma, kanske har du något som skulle passa bättre hos någon annan? Undanstuvade böcker i ett vindsförråd, ett plagg du inte använder? Det sparar du dessutom pengar på. Eller varför inte ge bort en tjänst? Är du bra på att sy, ge bort en dags sömnad, eller gillar du att laga mat, ge bort en trerättersmiddag. Med lite kreativitet kan du säkert komma på en julklapp som slår det mesta av det butikerna har att erbjuda. Eller förstås – ge bort pengar till någon välgörenhetsorganisation istället.
6. Sortera julsoporna
l Presentpapper, snören och julgran. Det blir ofta en hel del skräp efter julhelgen. Allra bäst är att försöka återanvända presentpappret. Använder du inte tejp utan snören går det utmärkt att vika eller rulla ihop pappret och använda det igen. Annars, lägg omslagspapper i återvinningsbehållaren för pappersförpackningar – inte tidningar. Och ta bort snörena. Ett finare och miljövänligare alternativ till vanliga snören är förövrigt tygband eller garn. Dessutom lätt att spara och återanvända. Granen då? Den ska lämnas på närmsta återvinningscentral eller i grovsoprummet om du har ett sådant.
7. Energisnålt ljus
l Ljusslingor är ett lika självklart sätt att lysa upp julen som alla stearinljus – men det finns bättre och sämre ljusslingor. Skippa de allra billigaste och satsa på en lysdiodslinga, LED. De kan vara tio gånger så effektiva som en vanlig ljusslinga. Naturskyddsföreningen har en sajt där du kan hitta de mest effektiva alternativen; toptensverige.se
8. Rätt transport
l Julens största klimatbov? Sannolikt våra resor, framförallt bilresor och flyg. Du behöver kanske inte stanna hemma bara för att vara så snäll som möjligt mot klimatet, men om du kan – låt bilen stå. Då slipper du dessutom trängas i jultrafiken. Flyget ska förstås också helst undvikas. Välj i första hand tåg, och annars buss.