Förra året ökade antalet installerade solcellsanläggningar med nästan 50 procent i Sverige, enligt Energimyndigheten. En av de kommuner som ligger i topp när det gäller installerad effekt sett till antal invånare är Simrishamn. Bara fem kommuner har mer solceller per capita. Enligt Jan Rejdnell, som sitter i styrelsen för Liberalerna i Simrishamn, är en orsak att kommunen själv har satsat rejält på solceller.
– Kommunen har avsatt tio miljoner kronor för att installera solceller på taken på kommunala byggnader. Det är ett bra sätt att gå före och visa vad man kan göra, säger han.
Men Jan Rejdnell menar att fler tak än kommunernas egna behöver användas. Visserligen installerar allt fler privatpersoner solceller, men ännu fler behöver göra det. Och då krävs ökade statliga subventioner.
– Vi har ett väldigt gynnsamt läge här på Österlen, soltimmarna är bland de högsta i Sverige. Med tanke på energisituationen nu är det en möjlighet som måste utnyttjas. Men då krävs att staten hjälper till. Det kostar en hel del att installera solceller på sitt tak.
”Behövs en morot”
Idag ges en skattereduktion på 15 procent av kostnaden för en solcellsinstallation, för den som installerar ett nätanslutet system. Men Jan Rejdnell tycker att det skulle utökas till en skattereduktion på 50 procent istället.
– Det behövs en morot för att fler privatpersoner ska göra den här ganska stora investeringen som det ändå är. Vi behöver använda alla sätt för att producera så mycket el det går, och då får staten hjälpa till.
Fler tak med solceller gör också att behovet av större solcellsanläggningar på marken minskar, menar Jan Rejdnell. Det ser han som positivt.
– I Skåne finns en debatt kring solcellsanläggningarna, eftersom de tar jordbruksmark i anspråk. När det gäller taken finns inte samma dilemma. Kan vi placera solcellerna där så får åkermarken vara ifred.
Vill också ha kärnkraft
I Skåne som helhet kommer 46 procent av solelen från småskaliga anläggningar. De stora anläggningarna står för en mindre del av den installerade effekten, men deras andel ökar. Totalt är Skåne nu det län som, efter Västra Götaland, har mest installerad solcellseffekt i Sverige. De nästan 14 000 nätanslutna anläggningar som finns i Skåne uppskattas stå för en elproduktion som motsvarar mellan fem och sex procent av vad hushållen i länet förbrukar, enligt en uträkning av Newsworthy.
Totalt står solenergin för knappt en procent av elproduktionen i Sverige. Jan Rejdnell tror att den andelen kan öka, men menar samtidigt att de förnybara energikällorna inte kommer att räcka. Liksom hans partikollegor på riksnivå tror han att även kärnkraften är nödvändig.
– Vi kan inte förlita oss på vind och sol fullt ut, det klarar inte vårt elsystem av. Vi måste ha både vattenkraft och kärnkraft, och dessutom genomföra energibesparingar. Jag tycker inte att vi skulle ha lagt ner fyra fullt fungerande kärnkraftverk.