Det går utför för världens vattenreserver. Enligt en färsk rapport från organisationen World Resources Institute (WRI) löper 17 länder, de flesta i Nordafrika och Mellanöstern, risk att snart stå utan vatten. Det låter kanske som ett blygsamt antal, men dessa länder är hem åt ungefär en fjärdedel av världens befolkning.
Närmare bestämt har länderna enligt WRI en ”extremt hög” nivå av så kallad ”baseline water stress”, förhållandet mellan det totala årliga uttaget av vatten och den totala mängden förnybara vattenreserver som landet har. I praktiken innebär det att deras vattentillgångar är så uttömda att de i princip använder allt vatten de har.
Miljarder drabbade
Om även de 27 länderna med endast ”hög” nivå av baseline water stress räknas in är det betydligt fler än en fjärdedel av jordens invånare som riskerar att drabbas av torka. För närvarande bor cirka 3,6 miljarder människor i områden där brist på vatten kan uppstå minst en månad per år. Enligt UNESCO förväntas den siffran öka till mellan 4,8 och 5,7 miljarder människor år 2050.
Enligt WRI finns flera faktorer bakom den ökande vattenbristen. Torka är en, men framför allt handlar det om att efterfrågan på vatten ökat de senaste decennierna och att uttaget av vatten mer än fördubblats sedan 1960-talet.
Det säger Karin Sjöstrand vid RISE Research Institutes of Sweden tillika doktorand vid Chalmers.
– Ja, det handlar om osunt utnyttjande i första hand. Det finns mycket som kan förändras och bli bättre genom en mer hållbar vattenanvändningsstrategi. Även om jag arbetar främst med svenska förhållanden är åtgärderna relativt lika överallt.
Hennes arbete består i att ta fram metoder för att lättare kunna avgöra vilka åtgärder som ska prioriteras för en mer hållbar vattenförsörjning- och användning.
Tiden är dock knapp. Ju högre nivå av baseline water stress som ett land uppnår, desto större risk för att landet blir sårbart för naturliga fluktuationer i vattentillgången, orsakade till exempel av torka eller tillfälliga stora uttag från vattenreserver.
Klimatet påverkar
Klimatförändringarna drar också de sitt strå till stacken. Med mer oförutsägbart väder blir påfyllningen av reserverna mindre förutsägbara. Dessutom gör ökande temperatur att mer färskvatten på ytan avdunstar.
Men precis som Karin Sjöstrand påpekar påminner också WRI om att krisen går att lösa. Det handlar bland annat om att hitta sätt att optimera användningen och minska spillet.
Saudiarabien har lanserat ett program som ska minska uttaget av vatten med 43 procent inom ett årtionde. I Namibia, ett av världens torraste länder, har avloppsvatten renats till dricksvatten sedan 50 år tillbaka. Och Australien har lyckats halvera sin vattenanvändning sedan millennieskiftet.
Samhällsutveckling
Ännu en sak som Karin Sjöstrand påminner om är hur viktigt det är att världen kommer till rätta med vattenbristen.
– Förutom hälsoriskerna med vattenbrist handlar det också om ekonomisk utveckling. Vatten är en förutsättning för hela samhället. Det är ju grogrunden för vad som får ett samhälle att utvecklas.