Det är en internationell forskargrupp med psykologer, psykiatriker och psykoterapeuter från sex olika universitet som har låtit unga svara på frågor om klimatkrisen och hur de hanterar den. Undersökningen omfattar 10 000 personer mellan 16 och 25 år från tio länder och uppges vara den största i sitt slag. Studien har ännu inte genomgått granskningsprocessen peer review, men resultaten ger ändå en nedslående bild av hur unga påverkas av klimatkrisen. Närmare 60 procent av de tillfrågade uppger att de är väldigt eller extremt oroade över klimatförändringarna. Fler än två tredjedelar säger att de känner sig nedstämda eller rädda, nästan lika många har ångestkänslor. Hela 77 procent tycker att framtiden är skrämmande och fler än hälften tror att mänskligheten är dömd att gå under till följd av klimatkrisen.
”Det är annorlunda för unga människor – för oss är förstörelsen av planeten personlig”, säger en 16-åring i undersökningen.
”Rationell reaktion”
Resultaten presenteras bara veckor innan FN:s stora klimattoppmöte, COP26, inleds i Glasgow i månadsskiftet oktober-november. Undersökningen visar att den unga generationen håller dagens makthavare ansvariga. 65 procent anser att världens regeringar har svikit dem och mänskligheten genom att inte agera tillräckligt. Enligt studiens huvudförfattare, Caroline Hickman vid universitetet i Bath, har de unga svårt att förstå att makthavarna inte agerar mer.
– Våra barns klimatångest är en helt rationell reaktion med tanke på den passivitet de ser hos regeringarna. De unga känner sig övergivna och svikna, säger hon till BBC.
”Jag vill inte dö, men jag vill inte heller leva i en värld som inte bryr sig om barn och djur”, säger en annan ung person i undersökningen.
Enligt författarna ökar kronisk stress över klimatkrisen risken för mentala och fysiska hälsoproblem, särskilt hos unga eftersom de fortfarande utvecklas både psykologiskt, socialt och fysiskt.
25-åriga Luisa Neubauer är en av Fridays For Future-rörelsens talespersoner i Tyskland. Hon säger i ett uttalande att själva klimatkrisen är en börda som går att hantera.
– Det vi inte kan hantera är den ständiga overksamheten och trögheten från regeringarna. Det är oacceptabelt när vi vet att vår framtid står på spel, säger hon.
”Oroväckande”
Förra året lät föreningen Våra barns klimat (tidigare Föräldravrålet) utföra en undersökning kring hur svenska 12-18-åringar känner inför klimatkrisen. Den gav liknande resultat.
– Vår Novusundersökning, Barn och unga om klimatet visar att bara hälften av unga i Sverige känner hopp om att vi kommer att lösa jordens klimatproblem på ett bra sätt. Sex av tio är oroliga och många pratar inte med någon om sin oro, säger Frida Berry Eklund, talesperson på föreningen.
Hon välkomnar den nya internationella studien.
– Även om vi visste att många barn och unga oroar sig för klimatkrisen så var det ett slag i magen att se omfattningen presenterat på det här viset. Att fler än hälften anser att mänskligheten är dödsdömd är hjärtskärande, säger hon.
Att så många uppger att oron påverkar deras vardag förvånade henne, liksom att fyra av tio är tveksamma till att skaffa barn i framtiden.
– Det är mycket oroväckande. Det är också glasklart att barn och unga förstått vilka som bär ansvaret för problemet och för lösningarna. Undersökningen är en tydlig signal till alla vuxna att ta ansvar och leda förändringen, säger Frida Berry Eklund.