Drivmedelsjätten Preem skulle med sina utbyggnadsplaner i Lysekil bli Sveriges största utsläppare av klimatpåverkande gaser. Länsstyrelsen i Västra Götaland bedömer att Preems nya verksamhet ger så stora utsläpp av koldioxid att hela utsläppsminskningen sedan 1990 riskerar att bli noll. Då blir det också närmast omöjligt för regionen att nå de regionala klimatmålen till 2030, enligt Länsstyrelsens egen bedömning.
Länsstyrelsen har därför skickat en skrivelse till regeringen för att uppmana den att pröva om Preems utvidgade verksamhet kan tillåtas.
Fördubblade utsläpp
Frågan gäller Skandinaviens största oljeraffinaderi, som ligger vid Brofjärden utanför Lysekil. Det byggdes på 1970-talet och ägs idag av Preem, som i sin tur ägs av den etiopisk-saudiska miljardären Mohammed al-Amoudi. För tre år sedan ansökte Preem om en utbyggnad för att kunna omvandla tjockolja med hög svavelhalt till de något renare drivmedlen bensin och diesel. Dock behövs vätgas till denna process, vilket enligt Preems ansökan till mark- och miljödomstolen kommer att leda till en fördubbling av raffinaderiets koldioxidutsläpp – från 1,7 till 3,4 miljoner ton per år.
Domstolen ska ompröva
Den lokala mark- och miljödomstolen i Vänersborgs tingsrätt godkände Preems plan i november 2018, men domen överklagades av över 100 privatpersoner och miljöorganisationer. I juni beslutade Mark- och miljööverdomstolen att på nytt pröva planen för Preemraff. Huvudförhandling planeras preliminärt till våren 2020.
Naturvårdsverket också kritiska
Sedan tidigare har Naturvårdsverket uppmanat regeringen att pröva om Preems utvidgade verksamhet kan tillåtas. Naturvårdsverket skickade in sin underrättelse till regeringen den 27 juni i år.
Länsstyrelsen i Västra Götaland förklarar i sin skrivelse till regeringen att de delar Naturvårdsverkets bedömning. För att motivera sin uppmaning hänvisar de bland annat till det klimatpolitiska ramverket, den nya klimatlagen, den senaste IPCC-rapporten och det internationella klimatavtalet från Paris – som antog målsättningen att hålla den globala uppvärmningen under två grader, men helst under 1,5 grader.
Länsstyrelsen konstaterar att ”de internationella och nationella styrmedel som finns i dagsläget ofta är otillräckliga” och att de därmed ser ”ett behov av fortsatt och intensifierat arbete från regeringen för att förbättra internationella styrmedel och göra ytterligare nationella satsningar som stödjer klimatomställningen av industrin.”