– Vi har skärpt tonen i år på grund av tidsaspekten – det är så mycket som behöver hända på väldigt kort tid om vi ska kunna nå målen, säger Cecilia Lunder, utvecklingsledare för miljömålen på Länsstyrelsen.
Bara ett av femton miljökvalitetsmål förväntas uppnås: att det skyddande ozonskiktet inte ska uttunnas.
– Det är ett tydligt positivt exempel på att det går att göra något bra, om snabba beslut fattas både globalt och nationellt, säger Cecilia Lunder.
Osäker utveckling
Samtidigt är utvecklingen även på det området osäker.
– Det råder osäkerhet kring hur klimatförändringarna kommer att påverka ozonskiktet. Det är inte riktigt lika tydligt längre att ozonskiktet återhämtar sig i samma takt som tidigare, där har den positiva trenden planat ut lite, säger Cecilia Lunder.
Det områden där det sker en negativ utveckling rör målen att begränsa klimatpåverkan, ha ett rikt odlingslandskap och ha ett rikt växt- och djurliv.
Minskat antal fågelarter
Den negativa trenden vad gäller växt- och djurliv syns bland annat på minskat antal fågelarter. 37 procent av fågelarterna i Västra Götaland har minskat i antal mellan 2002 och 2017. Pollinerare, som i sin tur har stor inverkan på växtlivet, har minskat i antal både globalt och i Sverige. En orsak är att gårdarna i länet blivit allt större och mer specialiserade och därmed har variationen i landskapet minskat, något pollinerarna är beroende av. Även arealen åkermark minskar.
En stor del av den biologiska mångfalden finns i odlingslandskapet, också de hotade arterna. Även kulturvärden finns som behöver skyddas. När odlingsmark tas i anspråk för hus, vägar, industriområden med mera försämras förutsättningarna för livsmedelsproduktion.
I rapporten föreslås en allmän kunskapshöjning, både hos konsumenter och landsbygdsboende, om vikten av att bevara en biologisk mångfald.
Tung industrin påverkar
Begränsad klimatpåverkan är ett nyckelområde. Här är en hel del på gång; ett regionalt klimatråd har bildats, regionen och länsstyrelsen har antagit en gemensam klimatstrategi, infrastrukturen för elladdning har byggts ut under året. Ändå är alltså utvecklingen negativ inom området. Den tunga industrin står för den stora andelen utsläpp i länet, 46 procent, och på andra plats kommer transportsektorn.
– Vi behöver effektivisera transporterna och ställa om till alternativa bränslen, men det räcker inte, säger Cecilia Lunder.
– Vi måste också ha en planering för ett hållbart trafiksystem, där gång, cyklande och kollektivt åkande blir normgivande i större tätorter, och att resor med tåg och buss mellan tätorter underlättas.
Att planera trafik och bebyggelse är långsamma processer. Det som beslutas idag kommer att påverka samhället och miljön för lång tid framöver.
– Just därför är det så viktigt att vi gör rätt nu, vi kan inte vänta. Vi har så mycket kunskap, men det gäller att ställa om hela samhällssektorer och det krävs tydliga, långsiktiga beslut för att det här ska kunna ta fart.
Måste komma från flera håll
Samhällsplanering är en politisk fråga, och Cecilia Lunder menar att det är viktigt att signalerna kommer från olika håll. Både genom politiska beslut nationellt och regionalt, och från medborgarna om att de önskar förändring.
– Det handlar om att ha modet att våga se lite annorlunda på saker, säger hon.
Vikten av att olika aktörer samarbetar och drar åt samma håll är också något som påpekas i rapporten. Att det finns ett centralt styrsystem på plats som skapar trygghet. Det är också något som efterfrågas från näringslivet, där många kan se att det är en konkurrensfördel att ligga i framkant vad gäller miljöarbetet.
I den länstransportplan som antogs tidigare i år av VG-regionen beräknas koldioxidutsläppen öka fram till 2029. I remissyttrandet från länsstyrelsen står bland annat att de har ”en förhoppning om att detta omställningsarbete även ska omfatta arbetet med den regionala infrastrukturplanen vars planperiod sträcker sig fram till år 2029.” ETC Göteborg har tidigare skrivit om att planen och miljömålen rimmar illa.
En väckarklocka
Att bara ett av femton miljökvalitetsmål beräknas nås, och att utvecklingen dessutom är negativ inom tre områden, är en väckarklocka. Samtidigt pågår ett stort arbete med att ställa om till ett mer klimatsmart samhälle.
– Det pågår mycket jobb runtom i länet, och det finns kraft och vilja och en god ambitionsnivå att arbeta för en omställning. Men ju längre vi väntar, desto svårare och även dyrare blir det att nå klimatmålen, säger Cecilia Lunder.