– Det internationella projektet är finansierat av Sida som vill få upp finansbranschen på banan vad gäller hållbarhetsfrågorna. Genom sitt ägande har bankerna en stor makt över världens företag, säger Jakob König, projektledare för Fair Finance Guide Sverige.
Har förbättrat sig
Fair Finance Guides årliga betygsättning av bankernas riktlinjer kring hållbarhet, socialt ansvar och mänskliga rättigheter visar att de sju svenska storbankerna gjort en tydlig uppryckning sedan föregående år. Men ännu är det långt kvar innan bankernas investeringar och utlåning motsvarar kundernas önskemål om hänsyn till global hållbarhet. Genomsnittsbetyget för de sju svenska storbankerna har höjts från 22 till 33 procent, vilket innebär att bankernas riktlinjer idag till en tredjedel uppfyller de internationella principer kring allt från mänskliga rättigheter till hållbar klimatpåverkan, som Fair Finance Guide väger in i sina betygsgrundande utvärderingar.
– Det har tidigare varit svårt för svenska kunder att göra ett medvetet val vad gäller banktjänster. Det vi erbjuder är en webbtjänst där allmänheten enkelt kan kolla upp hur bankerna sköter sig. Allt bygger på att kunderna själva ska kunna ta del av de här betygen vi sätter och reagera mot de banker som inte sköter sig. Den som är missnöjd kan enkelt genom vår webbsida skicka ett förskrivet mejl till sin bank om att man överväger att byta bank om de inte bättrar sig, säger Jakob König.
Även om de svenska storbankerna åstadkommit en avsevärd uppryckning i sina riktlinjer för hållbarhet under det gångna året ligger de ännu långt efter i jämförelse med de nederländska finansaktörerna. Nederländerna var det land där Fair Finance Guide först etablerades redan 2009, och för 2014 uppnådde de tio största nederländska bankerna ett genomsnittsbetyg på 60 procent, i FFG:s sammantagna granskning.
– En viktig förklaring är att FFG funnits där en längre tid. Den kundguide vi erbjuder har visat sig vara ett effektivt verktyg för att stimulera bankerna till förbättring. Enstaka rapporter glöms snabbt bort och bankerna duckar sig igenom mediestormen, men FFG ägnar sig åt ständig bevakning och konstant press. Därför tar många banker till sig av kritiken. Men när det gäller Nederländerna finns där också ett antal alternativbanker, som profilerat sig på hållbarhet, bland landets tio största banker. Det påverkar så klart snittbetyget, säger Jakob König.
Majoritet får underkänt
Utöver granskningar av bankernas riktlinjer för global hållbarhet gör Fair Finance Guide även uppföljningar för att säkerställa om riktlinjerna även efterföljs i praktiken. Facit för de svenska storbankerna under 2014 visar inga upplyftande siffror. Endast fem av sju svenska storbanker visade sig efter stickprovskontroller leva upp till sina egna riktlinjer.
– För att få godkänt måste bankerna kunna visa att de aktivt påverkar företagen de investerar i, i en positiv riktning. De standardkrav vi ställer på bankerna är väldigt tydliga, inte alls så svepande som bankerna själva gärna uttrycker sig. Tyvärr fick fem av sju banker underkänt efter våra fallstudier. Men vår webbsida har redan haft över 50 000 besökare och 5 000 bankkunder har skickat vidare ett mejl för att visa sitt missnöje. För de här bankerna är 100 mejl en folkstorm, säger Jakob König.