Sommaren är här på allvar och många semesterfirare tar sig ett dopp i någon av Sveriges alla sjöar och vattendrag. Men hur många vet att badvattnet kan innehålla allt för höga halter av läkemedelsrester? Långt ifrån alla, enligt branschorganisationen Svenskt vatten. Däremot har frågan börjat uppmärksammas allt mer ute i regionerna, enligt en ny undersökning som organisationen beställt.
– Läkemedelsrester har stor negativ påverkan på både inlandsvatten och den marina miljön. Bland annat kan fiskar och andra vattenlevande organismer bli infertila och få problem med njurarna. Det finns även en risk att antibiotikaresistens kan spridas till oss människor. Därför är det glädjande att se att medvetenheten om läkemedel och miljö ökar bland beslutsfattarna, säger Anders Finnson, EU-expert på Svenskt vatten.
Miljömärkning efterfrågas
Det är regionernas så kallade läkemedelskommittéer, vilka ansvarar för att rekommendera läkemedel inom sjukvården, som fått svara på en enkätundersökning. Resultatet visar att det råder en enighet bland beslutsfattarna om att det krävs hårdare reglering för att minska föroreningen av våra vattenekosystem. Bland annat föreslås en miljömärkning av läkemedel och att mediciner som har särskilt allvarliga miljöeffekter ska vara receptbelagda.
– Om miljöeffekter vägs in högre i beslutsunderlaget ökar möjligheten för apotek och förskrivande läkare att bidra till en lösning på problemet, säger Anders Finnson.
Även i grundvattnet
Att läkemedelsrester förekommer i vattendragen beror på att våra kroppar inte alltid absorberar hela medicindoser. Resterna utsöndras då och hamnar i avloppsvattnet. Eftersom reningsverk inte är utformade för att fullständigt avlägsna dessa kemikalier hamnar de i våra sjöar, vattendrag, kuster och ibland även i grundvattnet. Än finns inga studier som visar att halterna skulle vara skadliga för människor, men effekterna på ekosystem och djurliv är desto mer väldokumenterade.
Ett av de mest problematiska ämnena är diklofenak, som bland annat finns i Voltaren och tillhör en grupp läkemedel med antiinflammatoriska egenskaper. Den här medicinen förekommer även i form av receptfri kräm eller gel.
– En mindre tub diklofenak skulle räcka för att överskrida gränsvärdet i lika mycket vatten som ryms i 60 stycken 25-metersbassänger, säger Anders Finnson.
Tydligare producentansvar
Inom EU tröskas nu två viktiga lagstiftningar som Svenskt vatten och andra hoppas ska minska läkemedelsföroreningarna. Det handlar bland annat om krav på avancerad rening för avloppsreningsverk i EU för att ta bort en stor del av läkemedelsresterna och ett tydligare producentansvar. Därtill har medlemsländerna för första gången tagit fram en gemensam lista med nio läkemedelssubstanser som påverkar vattenmiljön negativt och vilka maxvärden som ska gälla för dessa i EU:s vatten.