I många av våra badvatten finns det rester av läkemedel som påverkar den marina miljön negativt.
Dagens ETC
Svenska vattendrag innehåller läkemedelsrester som påverkar den marina miljön negativt. Nu efterfrågas hårdare reglering och miljömärkning av mediciner med särskilt negativa effekter.
Maria Sandmon
Text
Sommaren är här på allvar och många semesterfirare tar sig ett dopp i någon av Sveriges alla sjöar och vattendrag. Men hur många vet att badvattnet kan innehålla allt för höga halter av läkemedelsrester? Långt ifrån alla, enligt branschorganisationen Svenskt vatten. Däremot har frågan börjat uppmärksammas allt mer ute i regionerna, enligt en ny undersökning som organisationen beställt.
– Läkemedelsrester har stor negativ påverkan på både inlandsvatten och den marina miljön. Bland annat kan fiskar och andra vattenlevande organismer bli infertila och få problem med njurarna. Det finns även en risk att antibiotikaresistens kan spridas till oss människor. Därför är det glädjande att se att medvetenheten om läkemedel och miljö ökar bland beslutsfattarna, säger Anders Finnson, EU-expert på Svenskt vatten.
Vill du fortsätta läsa?
Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det
loggar du in här
.
JUST NU: Prova en vecka utan kostnad
Gör som över 24 000 andra – registrera ett konto på etc.se. Ingen bindningstid – avsluta när du vill.
POPULÄRT VAL: Läs hela hösten
Vill du läsa hela hösten till superpris? Prova 3 månader för 99 kronor. Ingen bindningstid.
Betala per år
Du kan spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.
Maria Sandmon
Text
Ämnen i artikeln
Kommentarer
Den här konversationen modereras enligt ETC:s communityregler. Läs reglerna innan du deltar i diskussionen. Tänk på att hålla god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Olämpliga inlägg kommer att tas bort och ETC förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.