– Polisen bad oss att lämna platsen men några av oss valde att stanna kvar, däribland jag, berättar Gustav Backlund, som sedan i september arbetar som biträdande smittskyddsläkare i Region Dalarna.
Någon dag före jul dömdes han i tingsrätten till dagsböter för olaga intrång i samband med aktionen, vilket han meddelade arbetsgivaren.
– Domen är överklagad så vi vet inte ännu om jag blir dömd för brott eller ej.
En symbolisk och principiell fråga om vad man får göra på sin fritid.
Oklara skäl
En eftermiddag strax efter julhelgerna blev han ändå inkallad till möte med den högsta regionledningen, som uppmanade honom att säga upp sig.
– De ville ha besked direkt på förmiddagen nästa dag.
Vad sa de att skälet var?
– Det de har sagt är att de inte längre har förtroende för mig i rollen som biträdande smittskyddsläkare, utifrån det som har hänt.
Har de preciserat varför?
– Nej, jag och facket har bett arbetsgivaren förklara på vilket sätt förtroendet är skadat och vad det är i min roll som smittskyddsläkare som får dem att göra den bedömningen.
Hur kändes det att få beskedet?
– Det är såklart inte kul, men mitt fokus är att vi som samhälle måste agera på ett sätt som motsvarar allvaret i klimatkrisen, och att människor inte ska behöva vara rädda för att förlora jobbet om de engagerar sig på det här viset.
– Jag har inga planer på att säga upp mig från den här tjänsten, fortsätter han.
– Jag vill se en bredare diskussion om hur man får engagera sig politiskt och i vilka yrkesroller, säger Gustav Backlund.
Första gången
Daniel Svedin är Läkarförbundets representant i det här ärendet. Han säger till Dagens ETC att Gustav Backlunds ärende från början var ”ganska banalt”.
– Men det har växt till en stor symbolisk och principiell fråga som handlar om vad man får göra på sin fritid i förhållande till sin arbetsgivare och samhället. Det tycker jag är viktigt att diskutera, säger han.
Fackförbundet anser inte att arbetsgivaren i det här fallet har sakliga skäl att uppmana Gustav Backlund att säga upp sig.
– De har inte på ett konkret sätt kunnat motivera vad det är som fått dem att tappa förtroendet, säger Daniel Svedin.
Vad är din reaktion på situationen?
– Det är upprörande att en stor offentlig arbetsgivare med härskarmetoder försöker skrämma honom att lämna sin anställning som biträdande smittskyddsläkare, och förvånande att man inte kunnat hantera det här på ett bättre sätt.
Daniel Svedin har aldrig tidigare varit med om en liknande situation.
– Nej, det är nog första gången under mina år som facklig företrädare på den offentliga sidan.
Överklagad dom
Gustav Backlund framhåller att det är viktigt för honom att ingen riskerar att komma till skada vid de klimataktioner han deltar i.
Hade du några problem med arbetsgivaren innan det här hände?
– Nej, inte vad jag vet. Jag vill ju bedömas utifrån min yrkesutövning, och den har jag inte hört att någon skulle ha ifrågasatt.
Förhandlingarna mellan Gustav Backlund, regiondirektören och facket fortsatte under onsdagseftermiddagen. Efteråt stod det klart att arbetsgivaren kommit med ett erbjudande.
– Erbjudandet är juridiskt komplicerat, och vi måste be jurister granska det innan jag kan säga ja eller nej. Jag hoppas att det innebär att jag kan jobba kvar i min nuvarande roll. Mer kan jag inte säga just nu, säger Gustav Backlund.
Region Dalarna har inte velat svara på några frågor från Dagens ETC, men regiondirektör Karin Stikå Mjöberg skriver i en skriftlig kommentar efter onsdagens förhandling att ”Gustav Backlund, Läkarförbundet och arbetsgivaren har haft en god dialog”.