”Vi utkämpar varje dag en kamp mot sjukdom och död, en kamp för god hälsa. Men vi ser klimatförändringarna komma och vi ser det höga pris vi alla kommer att behöva betala.” Så lät en del av det tal Klas Ytterbrink Nordenskiöld, till vardags läkare på en vårdcentral i Stockholm, höll på Sergels torg den 6/11. Samtidigt som världens makthavare förhandlade om den så kallade Glasgowpakten i Storbritannien genomförde den nystartade aktivistgruppen Läkare för Extinction rebellion sin första manifestation – en performanceakt som satte ljuset på att Parisavtalet också är ett hälsoavtal.
– Klimatkrisen är en hälsokatastrof och vi ser det som vår moraliska skyldighet att agera för att motverka en global upphettning över 1,5 grader och att bespara världen lidande och död, säger Klas Ytterbrink Nordenskiöld till Dagens ETC.
Han är sedan tidigare engagerad i organisationen Läkare för miljön men kom redan för ett år sedan på idén att starta en egen undergrupp för läkare inom det mer radikala klimatnätverket Exinction rebellion. Det dröjde dock tills nu i höst innan han fått med sig tillräcklig många kollegor för att kunna dra igång en första manifestation.
– Det är uppenbart att den här kampen behöver föras på flera olika plan och här har absolut demonstrationer och civil olydnad en roll att spela.
Stor spridning
Performanceaktionen i Stockholm – där aktivistgruppen iscensatte hur läkare allt mer desperat försökte rädda människor som drabbats av klimatkrisen – filmades och har fått en hel del spridning på sociala medier. Sedan aktionen ägde rum har fler läkare anslutit till gruppen som nu dubblerat sitt medlemsantal, från 7 till 15.
– Vi har fått väldigt fin respons av andra i branchen. De allra flesta håller ju med om vårt budskap, även om alla kanske inte är beredda att ge sig ut på gatorna och delta i protestaktioner, säger Klas Ytterbrink Nordenskiöld.
Själv ser han flera orsaker till att läkarkåren ska engagera sig i klimatfrågan.
– Läkare har en viktig roll att fylla när det gäller att vittna om och belysa klimatkrisens hälsorisker och det lidande som följer av den globala upphettningen. Men det handlar lika mycket om att informera om de enorma hälsovinster som finns med en omställning. Med minskade luftföroreningar minskar exempelvis andelen patienter med luftvägssjukdomar som kol och astma. Livstilsförändringar såsom mindre bilåkande och ett minskat köttätande har stora positiva hälsoeffekter. Den samhälleliga besparing som kommer från omställningen kan användas för att betala för den.
Vilka krav har ni?
– Förutom att vi ställer oss bakom XR:s generella krav riktade till makthavarna om att tala klarspråk, agera nu och stärka demokratin kräver vi: Lyssna på forskarna! Vårt yrke utgår från vetenskap och beprövad erfarenhet och den principen bör gälla även när det gäller klimatet.
– Vi önskar också att man pratade mer om de positiva effekterna av en omställning, hur samhället faktiskt kan bli bättre och friskare.
Nyligen avslutades det globala klimatmötet COP26 i Glasgow. Hur ser du på resultatet?
– Jag har inte satt mig in i detaljerna, men det jag har förstått är att även om makthavarna nu inte blundar helt och hållet för klimatkrisen görs långt ifrån tillräckligt. Ur ett läkarperspektiv är det svårt att förstå att man inte prioriterar det här högre. Att vilja ha bästa möjliga hälsa är ju något väldigt allmänmänskligt och genom att agera nu kan vi bespara världen ett enormt lidande.
– Även om den fattige och sjuke drabbas först av klimatkrisens effekter drabbas vi alla förr eller senare.