Rapporten, som för närvarande diskuteras av IPCC i Genève, konstaterar att klimatkrisen inte kan lösas genom att enbart fokusera på att få ner utsläppen från transport, industri och kraftverk. Det krävs också en omställning i hur vi förvaltar marken vi lever på.
Människan exploaterar för närvarande 72 procent av jordens isfria yta för att försörja planetens växande befolkning, varnar rapporten. Samtidigt producerar jordbruk, skogsbruk och annan markanvändning nästan en fjärdedel av växthusgasutsläppen.
I rapporten föreslås en rad åtgärder för att på ett mer klimatsmart sätt förvalta marken, bland annat genom att stärka kvinnliga jordbrukares rättigheter, öka marksäkerheten och förbättra tillgången till marknader.
Hållbar kost
En av de viktigaste åtgärderna för att nå klimatmålen konstaterar rapporten är att få ner konsumtionen av animaliska produkter, till förmån för vegetariska alternativ. Man hänvisar bland annat till utsläppen av metangas som till stor del kommer från boskap.
”Nyttig och hållbar kost, till exempel den som är baserade på grova korn, pulver och grönsaker, och nötter och frön ... ger stora möjligheter att minska utsläppen av växthusgaser", står det i rapporten.
Effekterna av intensivt jordbruk - som har hjälpt världens befolkning att öka från 1,9 miljarder för ett sekel sedan till 7,7 miljarder - har också ökat markerosionen och minskat mängden organiskt material i marken.
”Farlig brytpunkt”
Utsikterna för att världens länder ska kunna enas om de åtgärder som rapporten föreslår är däremot osäkra. Mycket av hoppet ställs till den klimatkonferens som ska hållas 2020, där nationerna ska planera hur man bäst uppnår noll-nettoutsläpp av koldioxid under de kommande decennierna.
Enligt Bob Ward, som är chef för Grantham Research Institute on Climate Change and the Environment, krävs det akuta åtgärder.
– Vi börjar närma oss en farlig brytpunkt i hur klimatet beter sig, säger han till The Guardian och tillägger:
– Men som den läckta rapporten från IPCC avslöjar kommer det bli väldigt svårt lyckas med de nedskärningar vi behöver för att förhindra att det händer.