EU:s nuvarande målsättning är att sänka utsläppen av växthusgaser med minst 40 procent till 2030, jämfört med 1990 års nivåer. Men EU:s klimatkommissionär Miguel Arias Cañete har föreslagit att det målet bör uppdateras till 45 procent i enlighet med de förnybara energikällornas effektiva framväxt på den europeiska marknaden.
EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker har senare gått ut och backat det förslaget. I sitt tal om tillståndet i unionen inför parlamentet sa Juncker tidigare i år att det är ”vetenskapligt riktigt att höja målsättningen i EU:s klimatarbete”.
Företagarna motsätter sig höjda klimatmål
Men i det läckta dokumentet från Business Europe rekommenderas intresseorganisationens lobbygrupp att motsätta sig och försöka att bromsa de höjda klimatambitionerna med ”de vanliga argumenten”. Det vill säga att Europa inte kan agera på egen hand, utan att det först bör nås likvärdiga mål på en global nivå för att konkurrensen inte ska snedvridas innan något nytt beslut om höjda krav fattas inom EU.
Business Europe menar även att det krävs fler studier om klimatanpassningens kostnadseffektivitet samt att kraven först måste höjas på andra länder i världen.
Detta eftersom EU:s klimatmål ”inte är det som är mest avgörande. Vad som är nyckeln är att förmå andra större ekonomier att komma ifatt EU:s ambitioner”, står det i det läckta dokumentet.
Fördöms av Greenpeace
Tara Connolly, kampanjdirektör för energi- och klimatarbete på Greenpeace, fördömer näringslivets ”politiska manövreringar” under en tid då det är uppenbart att Europa ”känner av de förödande effekterna av klimatförändringarna”.
Detta efter en sommarhetta och en utbredd torka som tvingat EU till att punga ut rejält för att hjälpa sina hårt drabbade jordbrukare, konstaterar hon.
– EU-kommissionen har ett ansvar att fortsätta framåt och ignorera detta spinneri av lögner och fördröjningstaktiker från Europas dinosaurieföretag. Det skulle vara oansvarigt att falla för den här panikspridningen och ignorera de stora ekonomiska, hälsomässiga och miljömässiga skador som följer med klimatförändringarna, säger Tara Connolly, till Euractiv.
”Behövs skarpare lobbyregler”
Den svenska EU-parlamentariker Max Andersson (MP) kommenterar avslöjandet:
– Om det var någon som tvivlade på var kommersiella särintressen står i klimatfrågan så finns nu svaret svart på vitt. Vi har ingen tid att slösa när det gäller att rädda planeten och därför behöver EU uppenbarligen mycket skarpare lobbyregler för att kommersiella särintressen inte ska kunna vattna ur klimatambitionerna och fortsätta förstöra vår planet, säger han.
Linda Flink, klimat- och energiexpert på Svenskt näringsliv, har avböjt att medverka i en intervju med Dagens ETC och hänvisar i stället till den officiella kommentar hon skrivit om det läckta dokumentet.
I den hävdar Linda Flink att det hela är ett missförstånd. Att Business Europe och Svenskt näringsliv inte alls motsätter sig ett effektivt klimatarbete, men däremot implementeringen av nya formella EU-mål.
”Att nu öppna upp för en ny diskussion om målet riskerar snarast att ta fokus och tid från åtgärderna och arbetet som leder till minskade utsläpp”, skriver hon och framhåller att det inte finns några hinder för att EU:s mål om att minska utsläppen med minst 40 procent till 2030, kan överträffas.