Kaffeceller till höger och rostat kaffe från biomassan som bildades av kaffecellerna till vänster. Kaffet innehåller inget koffein men det kan läggas till, enligt forskarna.
Bild: VTT
Dagens ETC
Under det senaste året har priset på kaffe skjutit i höjden, till stor del på grund av orsaker kopplade till klimatkrisen. Nu jobbar flera företag med att hitta nya alternativ till de älskade dropparna.
Labbodlat kaffe är under utveckling och kaffe gjort på dadelkärnor finns redan på marknaden.
Den globala kaffemarknaden har under de senaste åren skakats av stigande priser och extremväder. Brasilien, som står för världens viktigaste produktion av den vanligaste kaffesorten från arabicabönor, har drabbats av både torka och frost som påverkat skördarna.
Många kaffeodlare som redan lever under fattigdomsgränsen har inga möjligheter att anpassa sig efter de förändrade förutsättningarna och utbudet spås minska med upp till 50 procent fram till 2050, samtidigt som den globala efterfrågan förväntas fördubblas.
Cell från en kaffeplanta
Som ett svar på kaffekrisen tävlar nu flera företag om att framställa kaffe på andra sätt. Ett alternativ under utveckling är labbodlat kaffe. Principen är densamma som med labbodlat kött men istället för att extrahera cellen från ett djur tar man en cell från en kaffeplanta som odlas i en bioreaktor, förklarar forskaren Heiko Rischer som jobbar med att utveckla tekniken på forskningsinstitutet VTT i Finland. Cellerna bildar ett slags biomassa som sedan torkas och rostas.
– Det pågår stor aktivitet bland företag och forskare i det här området just nu. Med cellodlat kaffe kommer vi runt flera av de stora problemen med dagens kaffeproduktion, säger han och nämner markfrågor, dåliga villkor för odlarna, överanvändning av bekämpningsmedel och transportens beroende av fossila bränslen som exempel.
För att tillverka det cellodlade kaffet extraherades celler från kaffeplantor av sorten arabica. Bladen klipptes i bitar och fick ligga en i en lösning med etanol, mineraler och tillväxtfaktorer.
Bild:
Anna Jonasson
"Positivt överraskad”
Heiko Fischer och hans forskningsteam lyckades brygga kaffe som odlats i ett labb första gången 2021. För ett år sedan avslöjade de hur de gått tillväga i en vetenskaplig artikeli Journal of Agricultural and Food Chemistry. En smakpanel provsmakade och bedömde att smaken liknade kaffe, berättar Heiko Rischer som också har smakat men utan att svälja eftersom det ännu inte godkänts som ett livsmedel av EU.
– Jag blev väldigt positivt överraskad. Det luktar som kaffe och ser ganska mycket ut som kaffe men är kanske lite mer telikt. Men smakpanelens utlåtande räckte som bekräftelse för att konceptet i sig fungerar och att vi kan gå vidare med att utveckla tekniken.
Kaffe och kakao är egentligen lyxvaror som blivit alldeles för billiga under de senaste decennierna
Finns utmaningar
Heiko Richer tror att det finns stor potential för labbodlat kaffe i framtiden och är förvånad över att det inte fått mer uppmärksamhet, inte minst med tanke på att tillverkningsprocessen är enklare än den för labbodlat kött, som diskuterats mer.
– Cellodling från växter kräver inga hormoner. Dessutom är det billigare och lättare att skala upp produktionen.
I vilken utsträckning den nya tekniken kan komma att ersätta dagens produktionssätt är svårt att svara på, enligt Heiko Rischer.
Forskaren Heiko Fischer jobbar med att utveckla cellodlat kaffe. ”Smaken kan förbättras allteftersom genom att justera temperaturer och tillförsel av syre”, säger han.
– Det beror på vad som händer med det konventionella kaffet. Om krisen fortsätter och det blir stor brist kan det snabba på processen. Men som med alla biotekniska processer är en utmaning att skala upp tillverkningen så att priserna kan gå ned. Det behövs också investeringar.
Dessutom kan det komma att ta flera år innan EU godkänner produkten, enligt Heiko Rischer.
Tror på förändringar
Men det finns även andra svar på hur kaffekrisen kan mötas. Anne-Charlotte Bunge, doktorand vid Stockholm Resilience Centre (SRC) på Stockholms universitet, tror mer på så kallade lågteknologiska alternativ. Hon nämner kaffe gjort på till exempel malt, råg eller lupin.
– Alternativen blir allt bättre. Jag tror vi kommer att se stora förändringar i kaffe-och kakaoproduktionen framöver, säger hon.
Redan idag finns det företag som säljer ”bönfritt" kaffe. Ett exempel är det Seattle-baserade företaget Atomo som med samma investerare bakom sig som Beyond Meat – som producerar växtbaserade köttersättningar – lanserat ett kaffe framtaget med precisionfermenteringsteknik (se faktaruta) bestående av till exempel dadelkärnor, extrakt från solrosfrön, nötbröd, citron och guava.
Anne Charlotte Bunge är doktorand vid Stockholm Resilience Centre (SRC) på Stockholms universitet. Hon efterlyser mer forskning kring hållbara alternativ till kaffe.
Bild:
Pressbild
Enligt företaget ger deras kaffe upphov till 93 procent mindre koldioxidutsläpp än vanligt kaffe och kräver 94 procent mindre vatten.
Maltkaffe vanligt under DDR
Och i Tyskland har både kaffe och kakao börjat ersättas med billigare, havrebaserade produkter i till exempel chokladkakor och müsli, berättar Anne-Charlotte Bunge.
– Under krigstider har folk alltid tagit till alternativ. När jag växte upp i Östtyskland under DDR var det vanligt med malt-och rågkaffe. Kaffe och kakao är egentligen lyxvaror som blivit alldeles för billiga under de senaste decennierna, säger hon. I en nyligen publicerad vetenskaplig artikel i tidskriften Nature Food argumenterar hon för att det behövs mer forskning och diskussion kring alternativen till kaffe.
– Det är mycket fokus på kött-och mjölkalternativ på grund av dess negativa inverkan på miljön och hälsan. Men det finns inte lika mycket forskning om alternativ till kaffe och kakao, trots att vi uppmanats minska vår kaffekonsumtion av miljöskäl i flera år nu.
Kolonialt perspektiv
Samtidigt som det behövs nya alternativ för att tillgodose den ökande efterfrågan är det viktigt att inte glömma bort odlarna, säger hon.
– Det finns ett kolonialt perspektiv i att vi utnyttjat dem i så många decennier. Och när kaffet börjar kosta mer pengar satsar vi på nya metoder för att odla här istället för att bry oss om vad som händer med odlarna.
Hon efterlyser en större medvetenhet kring hur vi som konsumenter kan stötta odlare som drabbas av klimatkrisen så att de inte behöver lämna sina yrken.
– Om de ska ha en chans att anpassa sig till klimatförändringarna behöver vi köpa bättre kaffe från företag som stöttar odlarna i den processen. Det kan betyda att vi kanske måste betala tio kronor mer för ett paket kaffe. Det är inte så farligt för oss men kan göra stor skillnad för odlarna.
Den här konversationen modereras enligt ETC:s communityregler.
Läs reglerna innan du deltar i diskussionen.
Tänk på att hålla god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Olämpliga inlägg kommer att tas bort och ETC förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.