All tågtrafik – pendling, gods- och fjärrtågstrafiken med det statliga bolaget Amtrak – står sedan förra fredagen stilla mellan Orange county och San Diego county i södra Kalifornien. Anledningen är att marken rör sig under järnvägsspåren som löper mycket nära vattnet i höjd med staden San Clemente. Spåren går på vissa ställen så nära havet att vågorna ibland slår in över dem. Att kustlinjen på den 140 år gamla järnvägssträckan eroderar och drabbas av skred är inget nytt, men läget förvärras av den globala upphettningen och en växande befolkning. Spanien upplever liknande problem längs med delar av Costa del Marasme norr om Barcelona. Där slukade höga vågor i våras en stor bit av kustremsan, farligt nära järnvägsspåren som sedan 1848 burit fram tågresenärer mellan Barcelona och Blanes på Costa Brava. Liksom i Kalifornien är kusterosionen knappast ett nytt problem. Att kuster eroderar och förändras är till viss del naturligt, men stigande havsnivåer till följd av klimatkrisen och hårt urbaniseringstryck spär på problemen.
Järnvägar i riskzonen
Även i Storbritannien och på Irland är kusterosion ett växande bekymmer. Enligt myndigheten British Geological Survey´s beräkningar kommer 65 mil järnväg och 92 tågstationer ligga i riskzonen för översvämningar och kustnära erosion vid slutet av århundradet.
På Irland varnar klimatforskare för ökad risk för kusterosion och översvämningar, och arbete pågår för att identifiera vilka sträckor som är särskilt utsatta, så som exempelvis järnvägen från Dublin till Wexford.
– Järnvägen ligger i riskzonen när havet förändras till följd av klimatförändringar. Särskilt i Dublin och på platser som Clare är sårbarheten för havsnivåhöjningar stor, säger klimatforskaren Brian Kelleher vid universitetet i Dublin till tidningen The Journal.
Enligt Eva-Lotta Olsson, sektionschef för geoteknik på Trafikverket, har Sverige idag inga problem med järnvägar som riskerar att drabbas av kusterosion.
– Antalet kustnära järnvägar är mycket få här och där det behövs har tillräckliga erosionsskydd redan lagts ut. Sett ur ett hundra-årsperspektiv med klimateffekter så kan dock problem uppstå lokalt i Skåne, säger hon.
Skåne särskilt drabbat
Däremot finns det erosion- och skredrisker längs med Göta älv, enligt David Bendz, forskningschef på Statens geotekniska institut, SGI.
– Både järnväg och vägar längs med älven ligger i riskzonen. Där arbetar vi tillsammans med berörda kommuner och myndigheter med skredsäkring hela vägen från Trollhättan till Göteborg.
Dessutom är stora delar av den skånska kusten drabbad av erosion, exempelvis längs Skånes sydkust i Ystad, Trelleborg och Vellinge kommun.
– I Skåne har man haft stora problem länge, men också i andra län söderöver som Blekinge, östra Småland och Halland finns erosionsrisker.
Därför arrangerar SGI och Erosionsskadecentrum årligen ett kustmöte för att förmedla kunskap och diskutera vilka åtgärder berörda kommuner kan använda. Årets kustmöte hölls nyligen i Vellinge och temat var extremhändelser.