Klimatet är en av de frågor som artisten Emil Jensen lyfter på nya skivan ”En gemensam galning” samt i föreställningen han sätter upp under samma namn. Emil Jensens budskap till världen är att ”varje dag är en valdag”. För dem som bor i landets norra respektive södra delar kvarstår tre tillfällen att se föreställningen: Den 1 december på Idunteatern i Umeå samt den 7:e och 8:e december i Malmö. Alla som njuter av den säregna poesin i sjörapporten på radio har nu Emil Jensens tonsatta version ”Norra kvarken” att lyssna på.
Litteratur
Klimatserie för unga
Mats Söderlund har inlett en serie romaner med klimattema för ungdomar. Seriens första del heter ”Hotet” och kom ut i tidigare i år.
Tidsresa med båt och bi
Den norska författaren Maja Lundes debutroman ”Binas historia” tar med läsarna på en resa genom tiden. Berättelsen startar i England år 1852 och kretsar kring biologen William som bestämmer sig för att bygga en helt ny sorts bikupa. Uppföljaren ”Blå roman” utspelas år 2041 och handlar om ensamstående pappan David och hans dotter som är på flykt undan torkan som drabbat Sydeuropa.
Sinnen känsliga för poesi
Poesi som väcker tankar kring klimatet finns i nyutkomna boken
”Dälden, där de blommar” av Jonas Gren. Utifrån ett ekokritiskt perspektiv skriver han om naturen och om människans plats på jorden.
Läsvärt är också tidskriften 10Tals augustinummer, med namnet ”Klimatvrede”, som är fylld av poesi och bilder som rör vårt klimat.
Tonsatt klimatpoesi finns också att lyssna till på nätet, där Kathy Jetnil-Kijiner från Marshallöarna och Aka Niviâna från Grönland möts på en smältande glaciär.
Konst
Människans övergrepp på naturen
I Modernautställningen 2018 som nu pågår på Moderna museet i Stockholm kan människans sätt att hantera vår jord ses som en röd tråd genom flera av de 36 medverkande konstnärernas verk. Här finns Erik Mikael Gudrunssons foton på en norrländsk natur där människans härjningar satt djupa spår. Konstnären Kah Bee Chows alster spinner runt havssköldpaddan, det djur som på malaysiska ön Penang stod för lycka men som idag hotas. Många av verken handlar om flykt, som ju även det kan kopplas till klimatet då den globala uppvärmningen tvingar alltfler människor att lämna sina hem.
Film
Klassiker i nya kläder
Dystopiska ”First reformed”, där amerikanske filmregissören Paul Schrader har gjort en nytolkning av Ingmar Bergmans ”Nattvardsgästerna”, finns nu tillgänglig hos flera streamingtjänster. I det ångestladdade dramat är det inte längre atombomben utan klimatförändringarna som leder till prästens tvivel.