När myndigheterna förra veckan stängde av elen i Kazakstan drabbade det en femtedel av världens bitcoin-”gruvor”. Enligt Financial Times lockade landet under 2021 över 88000 sådana från Kina.
En gång i tiden var Mittens rike centrum för den här typen av ”gruvdrift”, som i praktiken handlar om att köra datorprogram som tävlar om att lösa komplexa pussel. Men det ändrades förra våren när myndigheterna började stänga ned krypto-verksamhet i landet. Då lockade Kazakstan med sin billiga energi – olja och fossilgas flödar i landet – och avsaknaden av regleringar vid många gruvor. Men den nya industrin fick snart energipriserna att rusa.
När regeringen dessutom beslutade att slopa energisubventionerna från 1 januari bröt storskaliga protester ut på gatorna – för att en vecka senare våldsamt krossas. Även om elen nu är tillbaka i Kazakstan kan inte bitcoin-entreprenörer sova lugnt. Almaty har pekat ut brytningen som den enda anledningen till energikrisen i landet och lovat att stoppa aktiviteten så snart som möjligt.
Förbjuder brytning
Samtidigt har de styrande i både Iran och Kosovo tröttnat på omfattande elavbrott till följd av den krypto-utvinning som många unga i båda länderna har börjat med. Såväl mullornas Teheran som vänsterpartisterna i Pristina förbjöd bitcoin-brytning från 1 januari. Polisen i Kosovo har också börjat beslagta utrustning.
– Vi kan inte tillåta att vissa berikar sig i strid med lagen, på skattebetalarnas bekostnad, kommenterade Kosovos finansminister Herukan Murati nyligen på Facebook.
Han lyfte också fram att bitcoin-gruvorna krävde lika mycket el som 500 hem.
Global klimatvärsting
Den globala bitcoin-utvinningen är en klimatbov som enligt Cambridge universitet förbrukar 130 TWh per år eller 0,5 procent av världens energianvändning – mer än hela Sverige. Pete Hawson, som undervisar i internationell utveckling vid Northumbria universitet, spår att branschens klimatavtryck kommer att hamna under lupp det här året. Enligt en YouGov-poll nyligen vill över hälften av britterna förbjuda kryptovalutor av klimatskäl.