– Bland dessa 13 bolag finns bland annat norska Statoil som redan har påbörjat sina borrningar medan svenska Lundin Petroleum står i startgroparna för att ge sig in. Förra veckan blev det också klart med en 24:e oljerunda, där de planerat att gå ännu längre norrut, säger Daniel Bengtsson, kommunikationschef på Greenpeace Norden.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Startade namninsamling
Greenpeace hävdar att detta bör stoppas omedelbart.
– Norge var ett av de första länderna att skriva på Parisavtalet, för att bara några veckor senare öppna upp för de här borrningarna på Arktis, som går tvärs emot alla löften i Parisavtalet om att länder ska avstå ifrån handlingar som driver på klimatförändringar och förvärrar situationen för extremväder runtom i världen. Det tycks inte finnas några gränser för de dumheter som norska staten kan hänge sig åt, kommenterar Daniel Bengtsson.
Den brittiska skådespelerskan och Greenpeace-ambassadören Emma Thompson har i en video på Greenpeaces hemsida uppmanat människor att skriva under namninsamlingen People vs Arctic Oil, en insamling som hittills samlat 200 000 namn.
– De vet att oljeförbränning orsakar klimatförändringarna och de vet också att det finns mer olja än vi har råd att förbränna. Med den vetskapen, hur kan ens oljeborrningen i Arktis vara laglig, frågar sig Emma Thompson i videon.
”Brott mot grundlagen”
Den stämning som Greenpeace lämnat in mot norska staten är den första i sitt slag.
Den norska grundlagen förtydligades i och med en lagändring 2014 till att klargöra statens ansvar i att säkra en trygg miljö och detta är första gången som den nya lagen testas i praktiken.
I sin stämning hävdar Greenpeace att oljeexploateringen i Arktis inte bara är ett brott mot Parisavtalet utan också mot den norska grundlagen.
– Oljeborrningen sker i strid med paragraf 112, som rör statens åtagande om att säkra miljön för framtida generationer. Att då öppna upp för oljeborrning i Arktis är helt vansinnigt, säger Daniel Bengtsson.
Kan bli prejudicerande
Stämningsansökan från Greenpeace lämnades in i oktober förra året tillsammans med den norska organisationen Natur og Ungdom. Domstolsförhandlingen kommer att äga rum i november i år. Det är i nuläget svårt att spekulera i utsikterna att vinna rättsprocessen.
– Eftersom det är en otestad lag kan vi inte veta hur utsikterna ser ut, men om vi är framgångsrika så kan domen bli prejudicerande för framtida klimatfall. Det pågår andra klimatprocesser i olika delar av världen, bland annat en i Schweiz, en i USA, en på Nya Zeeland. Det finns ungefär 90 länder i världen som har liknande paragrafer i sina grundlagar, så ögonen riktas mot Norges håll nu.
– Utöver möjligheten att bli prejudicerande så skulle naturligtvis den stora segern ligga i att miljontals fat med olja stannar på havsbotten, säger Daniel Bengtsson.