Det var i våras som energijättarna tyska Uniper och sydafrikanska Sasol presenterade planerna på en ny flygbränslefabrik i Långsele. Fabriken ska tillverka flytande biobränsle för flyget av avverkningsrester från skogen. Naturskyddsföreningen i Västernorrland och miljöföreningen Nipakademin är kritiska till planerna och har skrivit ett öppet brev till Sollefteå kommun där de kräver svar på en rad frågor.
– Vi är bekymrade över den totala avsaknaden av information kring helt avgörande frågeställningar som var råvaran ska hämtas ifrån och hur skogen och biologisk mångfald påverkas om de näringsrika grenarna och topparna efter avverkningar inte får vara kvar, säger Monika Sundström som är ordförande för Nipakademin.
Hon framhåller att trycket på skogen redan är hårt.
– Skogsråvaror ska räcka till mycket idag, är det verkligen flygbränsle vi vill ha? Varför inte använda elen eller vätgasen direkt i den gröna omställningen? Vi anser att beslutsunderlaget i det här ärendet behöver vara mer omfattande än det är i nuläget, säger Monika Sundström.
Tar inte ställning
Johan Andersson (C) är kommunstyrelsens ordförande i Sollefteå. Han säger att stödet för projektet är stort.
– Vi är jättepositiva till den här stora satsningen som kan ge hundratals arbetstillfällen och är en del i den gröna omställningen. Inget parti har röstat emot något som har med etableringen att göra, och det finns en stor folklig förankring, säger han.
Han har läst det öppna brevet med frågor från miljöorganisationerna.
– Att vi ska ha den gröna omställningen är något som riksdagen har beslutat om, och övriga frågor som rör den här placeringen måste riktas till Uniper för det är de som tar fram alla underlag som ska ligga till grund för och bedömas av relevanta myndigheter, säger Johan Andersson.
Ni kan inte ha någon åsikt om ifall det här är miljömässigt hållbart eller inte?
– Det måste vara relevanta myndigheter som gör de bedömningarna, säger Johan Andersson.