Energikrisen som följt i spåren av Rysslands invasion av Ukraina har potential att snabba på omställningen till ren energi. Det framkommer i IEA:s årliga rapport World Energy Outlook som presenterades i torsdags.
– Energimarknaderna och energipolitiken har förändrats som ett resultat av Rysslands invasion av Ukraina, inte bara för tillfället utan för decennier framöver, säger Faith Birol, IEA:s ordförande, i ett pressmeddelande.
Når en platå
För att möta den akuta energikrisen har ett antal länder ökat sin förbränning av exempelvis kol, som är den smutsigaste formen av energi. Men uppgången är, enligt prognosen, bara tillfällig och dessutom mindre än vad vissa bedömare förutsåg när kriget bröt ut.
Den globala efterfrågan på kol, kommer enligt IEA:s bedömning, att slå i taket inom ett par år för att sedan vända nedåt. Fossilgas når en platå i slutet av decenniet och oljeproduktionstoppen tros komma omkring 2035 i takt med att elbilar tar över. Det här är första gången som världens ledande energiorgan förutspår en så kallad ”fossil peak” inom en nära framtid.
Mer sol och vind
Orsaken är att kriget i Ukraina har lett till att flera nationer skyndat på och ökat utbyggnaden av utsläppsfria energislag såsom sol- och vindkraft. Den trenden kommer bara att bli starkare, enligt IEA. Investeringarna i utsläppsfria tekniker världen över beräknas stiga från 1 300 miljarder dollar under 2022 till mer än 2 000 miljarder dollar årligen från 2030.
Satsningarna är dock fortsatt långt ifrån tillräckliga om världen ska ha en chans att nå Parisavtalets 1,5-gradersmål. Om den nya prognosen besannas landar vi istället på minst 2,5 graders upphettning vid seklets slut, jämfört med förindustriella nivåer. Det skulle innebära enorma konsekvenser för våra livsvillkor och kollaps av ekosystem.
– Om vi vill nå dessa mer ambitiösa klimatmål måste vi sannolikt satsa omkring 4000 miljarder dollar i ren energi år 2030, säger Faith Birol till New York Times.