Samtidigt ligger gruvavfallet med höga halter av arsenik, bly och kvicksilver kvar i utkanten av staden Arica där det fortsatt utgör en hälsorisk för lokalbefolkningen. Den globala upphettningens effekter har dessutom lett till ett nytt överhängande hot mot invånarna i den vanligtvis torra regionen. Enligt bedömare kan det förändrade klimatet leda till mer regn i området – något som ökar risken för att föroreningar från avfallet läcker ut i grundvattnet.
– Avfallet är nedgrävt i jorden med ett tunt lager sand ovanför sig. Liknande gruvavfall som kommer från Bolidens anläggningar idag är förvarade 300 meter ner i berggrunden för att inte utgöra någon miljö- och hälsofara, säger miljörättsjuristen Jonas Ebbesson.
”Kände till utförseln”
Han är en av personerna som varit med och drivit den flera år långa rättsprocessen mot Boliden. Men det är inte bara gruvbolaget som har agerat oansvarigt, enligt Jonas Ebbesson. I början av februari skrev han en debattartikel i DN där han uppmanade Sverige att ta sin del av ansvaret för att avfallet inte skadar fler i framtiden. Han anser att Sverige alltsedan utförseln på 80-talet, genom sin passivitet, har agerat i strid med internationella rättsprinciper som syftar till att skydda människor och miljö.
– Myndigheterna kände till utförseln av avfallet, men trots trots att gruvslammet aldrig upparbetades utan blev liggande och utgjorde en hälsofara i Chile har Sverige inte lyft ett finger för att ställa saker till rätta, säger han.
Han hänvisar bland annat till den grundläggande internationella regeln om att stater måste se till att verksamheter som omfattas av deras rättstillämpning och kontroll inte orsakar skada på andra länders miljö.
– Några månader innan utförseln ägde rum fattade OECD-länderna dessutom beslut om principer för gränsöverskridande förflyttningar av farligt avfall, som innebar att medlemsländerna skulle kräva att företag inte genomförde avfallstransporter i strid med gällande lagstiftning. Så även om regelverken för avfallsexport har ändrats mycket sedan 80-talet fanns det internationella regler redan då att förhålla sig till, säger Jonas Ebbesson.
Varit uppe för debatt tidigare
Debatten om den svenska giftdumpningen i Chile har blossat upp vid ett par tillfällen tidigare de senaste 20-25 åren. Bland annat skrev dåvarande utrikesminister Anna Lindh följande i ett svar på en skriftlig fråga i riksdagen år 2000:
”Låt mig först och främst säga att den svenska regeringen känner djup oro och olust inför de hälsoproblem som drabbat befolkningen i Arica i norra Chile och att alla berörda parter har ett gemensamt intresse av att kartlägga och lösa den uppkomna situationen på ett så konstruktivt sätt som möjligt.”
Men att Sverige skulle ha genomfört någon kartläggning eller tagit kontakt med chilenska myndigheter känner inte Jonas Ebbesson till. Själv har han i drygt ett år försökt att föra en dialog med regeringen.
Hänvisar till hovrättens domslut
Det senaste svar han fick, som han också refererar till i sin debattartikel, kom från Utrikesdepartementet och Miljödepartementet vilka inte anser att det ”finns ett behov” av att diskutera frågan. I den korta motiveringen hänvisas till hovrättens domslut i rättsprocessen som avslutades för två år sedan.
– Svaret är lika trist som det är dåligt motiverat. Man hänvisar till att kraven på Boliden skulle vara preskriberade, men även om det är fallet så påverkar inte det statens ansvar att engagera sig för framtiden. Dessutom rimmar svaret illa med den ansvarsfulla linje som Anna Lindh uttryckte, säger Jonas Ebbesson.
Vad anser du att regeringen bör göra?
– Ett första steg är att ta kontakt med chilenska myndigheter, förhöra sig om situationen och se vilka lösningsalternativ som finns. Det optimala enligt mig vore om avfallet fraktades tillbaka till Sverige och placerades i det slutförvar som Boliden nu använder för liknande avfall.
Även filmmakarna Lars Edman och William Johansson Kalén, som ligger bakom den snart bioaktuella dokumentären, anser att Sverige bör ta tillfället i akt och bidra till att lösa situationen med det farliga avfallet i Arica.
– Vi hoppas att regeringen sätter sig in i frågan ordentligt och omprövar sitt korta och defensiva svar om att de inte tycker att svenska staten har något ansvar, skriver de i ett mejl.
Dagens ETC har sökt miljöminister Per Bolund (MP), som inte vill ställa upp på en intervju.