Det var den 5 januari i år som Patricia Gualinga Montalvos bostad i staden Puyo, Ecuador, attackerades. En man kastade stenar genom fönstret och riktade sedan ett allvarligt hot mot henne innan han försvann från platsen.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
– När hon gick ut för att se vad det var som hände, så ropade han att ”nästa gång vi ses, så kommer jag att ta livet av dig”, berättar Carmen Blanco Valer, styrelseledamot och urfolkspolitisk talesperson i Feministiskt initiativ, som vid flera tillfällen har träffat Patricia Gualinga Montalvo.
Landområden skövlas
Patricia Gualinga Montalvo tillhör Sarayaku-folket – ett urfolk i Ecuador med bara drygt 1 200 medlemmar. De lever i Amazonas och har fått se sina landområden skövlas av oljebolag. Men Patricia, som är en av sitt folks ledande företrädare, har tagit upp kampen mot bolagen. Under 2012 vann hon och Sarayaku ett historiskt rättsfall mot oljebolaget Argentine Compañia General de Combustibles. Förhandlingarna hölls i den Interamerikanska domstolen för mänskliga rättigheter, som är en motsvarighet till Europadomstolen. Enligt domstolen var det fel av oljebolaget att inte konsultera Sarayaku innan markexploateringen. Staten Ecuador dömdes dessutom att offentligt be om ursäkt och betala skadestånd, samt att utbilda statligt anställda i urfolkens rättigheter.
Besökt Vita huset
Sarayaku har fått stor internationell uppmärksamhet när det gäller motstånd mot exploatering av mark för mineral- och oljeutvinning. Patricia Gualinga Montalvo har besökt både Vita huset i USA och talat under möten med FN om urfolkens kamp. Det är ännu oklart om mordhotet kan kopplas till Patricia Gualinga Montalvos aktivism, men Carmen Blanco Valer finner det troligt att det är så:
– Hon har alltid stuckit ut. Hon och Sarayaku har stått i främsta ledet och varit ett föredöme för många andra urfolksgrupper. De har till exempel varit över på den peruanska sidan av Amazonas och berättat om sin kamp. Men det är för tidigt att dra några slutsatser om var hoten kommer ifrån. Händelsen är polisanmäld och organisationerna runt Patricia håller på att göra en analys av läget.
Patricia Gualinga Montalvo är inte ensam om att vara utsatt för grova hot. Förra året mördades 200 miljöaktivister, enligt organisationen Global Witness som har gjort en granskning i 24 länder. De farligaste industrierna att protestera mot är gruvnäring, oljeborrning, skogsskövling och jordbruksindustri. Rapporten lyfter fram urfolk som en särskilt utsatt grupp och Latinamerika som en särskilt utsatt region.
I Sverige pågår nu en namninsamling till stöd för Patricia Gualinga Montalvo. Det är bland andra Latinamerikagrupperna och End Ecocide Sweden som står bakom, och namnlistorna kommer att skickas till den ecuadorianska ambassaden i Stockholm. Organisationerna har också tillsammans skrivit ett brev till utrikesminister Margot Wallström (S) för att förmå den svenska regeringen att uppmärksamma frågan och höra av sig till Ecuadors regering om fallet. Brevet skickades till UD under tisdagen.
– Vi tror att internationell uppmärksamhet kan bidra till att skydda en aktivist som Patricia, säger Carmen Blanco Valer.