Hoppa till innehållet

Klimat & Miljö

Kräver stopp för norsk oljeutvinning

Johan Sverdrup-fältet. Trots den nya rapporten från IEA står Norge fast vid sin oljepolitik.
Johan Sverdrup-fältet. Trots den nya rapporten från IEA står Norge fast vid sin oljepolitik. Bild: Bild: TT/NTB

Dagens ETC

Norska miljöorganisationer kräver ett omedelbart stopp för ny norsk oljeutvinning. Men regeringen kramar sin energipolitik hårt, trots att en historisk rapport slår fast att världen inte klarar fler oljefält om vi ska kunna undvika de värsta klimateffekterna.

Det måste bli ett omedelbart stopp för ny utvinning av fossila bränslen som kol, olja och gas om världen ska ha en chans att undvika de värsta klimatförändringarna. Det slår det internationella energiorganet IEA, som ger råd till världens regeringar, fast i en historisk rapport som sammanställt vad som krävs för att världen ska uppnå klimatneutralitet till 2050 och klara Parisavtalets 1,5-gradersmål.

Norges statsminister Erna Solberg säger till nyhetsbyrån NTB att regeringen står fast vid sin oljepolitik som ”baseras på långsiktighet och inte enskilda rapporter”. Det tycker Frode Pleym, Greenpeacechef i Norge, är anmärkningsvärt.

– Att en så tung och extremt konservativ instans som IEA för första gången gör en analys av vad som krävs för att världen ska bli koldioxidfri är fantastiskt för Norges klimatavtryck. Alla ledarsidor kommenterar rapporten, så Höyre och de konservativa partierna kan inte vara faktaresistenta inför detta. Att inte reagera och stoppa oljan är att vara kortsiktig bakåtsträvande klimatförnekare, säger han till Dagens ETC.

Frode Pleym menar att det även finns ekonomiska argument för en omställning från fossilt till förnybart, vilket gör det ännu mer obegripligt att fortsätta leta efter ny olja.  

– Att satsa på exempelvis vindkraft längs Norges kustremsa kan ge många nya arbetstillfällen och även ett tillskott till ekonomin. Utmaningen är att utvinna ny energi utan att förstöra våra naturresurser, genom exempelvis grova skogsavverkningar eller att fortsätta leta efter olja.

Även i Sverige har många reagerat på IEA-rapporten, bland annat Markus Wråke, vd på ­Energiforsk, som säger till SR:

–  Rapporten är ovanligt frispråkig. För bara fem år sen fanns det många som ifrågasatte om den här snabba omställningen av vårt energisystem och utveckling av ny teknik ens var möjlig eller vettig att satsa på.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här .

JUST NU: Prova en vecka utan kostnad

Från

Gör som över 24 000 andra – registrera ett konto på etc.se. Ingen bindningstid – avsluta när du vill.

POPULÄRT VAL: Läs hela vintern

Från
99 kr för 3 mån
Beställ här

Vill du läsa hela vintern till superpris? Prova 3 månader för 99 kronor. Ingen bindningstid.


Betala per år

Från

Du kan spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser