Uppropet, som är det första i sitt slag, publicerades under onsdagen och uppmanar regeringarna runt om i världen att skyndsamt enas om ett handlingsprogram och ett ramverk – liknande den internationella tobakskonventionen – för att fasa ut utvinning och produktion av fossila bränslen.
Organisationerna, däribland Världshälsoorganisationen WHO, betonar att fossila bränslen som eldar på klimatkrisen är ett enormt hot mot både mänsklighetens och planetens välmående. Luftföroreningar, extrema väderhändelser, mat- och vattenbrist samt psykisk ohälsa är bara några av de allvarliga globala hälsorisker fossilindustrins fortlevnad innebär, enligt undertecknarna.
”Hälsovårdspersonal arbetar hårt för att rädda liv. Det är vår plikt att prioritera våra patienters säkerhet, värdighet och välmående och vi är därför skyldiga att tala ut om de allvarliga globala hälsorisker som den fortsatta utvinningen och användningen av fossila bränslen utgör. Ansträngningar pågår för att bygga hållbara hälsosystem med låga koldioxidutsläpp på både nationell och institutionell nivå, men för att skydda nuvarande och framtida generationers hälsa och liv måste vi tillsammans göra mycket mer för att snabbt minska utsläppen”, skriver de.
Nu måste vi ta tillfället i akt, annars kommer det mänskliga experimentet att få ett skamligt slut.
”Lite tid kvar”
Den amerikanska professorn och vänsterideologen Noam Chomsky är en av många som gett sitt uttalade stöd till uppropet.
”Mänskligheten marscherar mot ett stup. När vi når det är en otänkbar katastrof oundviklig. Det finns fortfarande ett litet fönster öppet för att rädda oss själva och de otaliga övriga arter som vi förstör med hänsynslös övergivenhet. Det finns fortfarande tid, men inte mycket, att göra oss av med fossila bränslen. Nu måste vi ta tillfället i akt, annars kommer det mänskliga experimentet att få ett skamligt slut”, skriver han i ett mejl till The Guardian.