Potentialen för att spara in på energianvändningen i flerbostadshus beskrivs som enorm. Men när högerpartiernas budget gick igenom förra vintern stoppades stödet till den typen av åtgärder – något företrädare inom byggbranschen säger har bromsat upp omställningen. Nu höjs röster för att det statliga bidraget återinförs.
Höga elpriser, en accelererande klimatkris och ett destruktivt beroende av rysk olja och gas. Skälen att satsa på energieffektivisering blir allt fler och frågan, som varit märkbart frånvarande under valrörelsen, är plötsligt på tapeten. Stora besparingar finns att göra inom de flesta sektorer enligt experterna.
I den mediala debatten har fokus främst legat på hus- och villaägare, medan det talas tystare om besparingsmöjligheter i flerbostadshus. Det trots att potentialen – enligt flera utvärderingar – är stor.
Det senare var också skälet till att den rödgröna regeringen år 2021 införde ett flerårigt miljardstöd till effektiviseringsåtgärder i flerbostadshus. Pengarna skulle komma direkt från EU:s omställningsfond. Men när högerbudgeten gick igenom slopades stödet från årsskiftet 2021/22, bara tre månader efter att ansökningsperioden öppnats.
– Man kan fråga sig vilket liv det hade blivit om stödet hade dragits in om situationen var som idag nu när behovet av energieffektivisering är uppenbart, säger Ola Månsson, vd på bransch- och arbetsgivarorganisationen Installatörsföretagen.
”Potentialen är jättestor”
Inför valet var han en av dem som uppmanade politikerna att återinföra bidraget.
– Det var väldigt bra utformat och uppskattat av samtliga aktörer. Många hade redan hunnit engagera konsulter, entreprenörer och byggherrar när de plötsligt fick veta att stödet skulle tas bort. Den här ryckigheten skadar samhällsbyggarsektorn väldigt mycket och inte minst de företag och föreningar som på egen hand inte har råd att göra effektiviseringsåtgärder, säger Ola Månsson.
Installatörsföretagen har tillsammans med andra branschorganisationer tagit fram rapporten Grön logik, som visar att det är möjligt att minska energibehovet i flerbostadshus med 19 TWH genom rätt åtgärder, vilket motsvarar omkring 15 procent av Sveriges årliga energianvändning.
– Potentialen är jättestor och när sådana här åtgärder stoppas bromsas den nödvändiga omställningen, säger Ola Månsson.
Ogranskat stöd
När energieffektivisering var ett av debattämnena i SVT:s Agenda förra söndagen hänvisade MP-språkröret Per Bolund till det borttagna stödet som ett exempel på hur M stoppar energisparåtgärder som skulle gjort nytta här och nu.
M:s näringspolitiska talesperson Carl-Oskar Bohlin kontrade med att säga att det ”i huvudsak är stöd som har dömts ut av Riksrevisionen”. Men påståendet stämmer inte, enligt Dagens ETC:s efterforskningar.
– Den granskning vi gjorde gällde det tidigare stödet som fanns mellan 2016 och 2019. Jag vill minnas att man tog viss lärdom både av vår granskning och andra utvärderingar när man införde effektiviseringsstödet till flerbostadshus, säger Linda Sahlén Östman, projektledare på Riksrevisionen.
M och Carl-Oskar Bohlin har avböjt att svara på frågor från Dagens ETC. Miljöpartiets Per Bolund tycker att det är ”oroande att Moderaterna ljuger för svenska folket”.
– Om det inte vore för att M, KD och SD plockade bort våra satsningar på energieffektivisering hade Sverige idag stått bättre rustat inför kommande vinter, säger han.