BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 1231480870
För några år sedan kom en rapport beställd av FN som visade att nästan alla stora företag skulle vara olönsamma om de tvingades betala för de miljöskador de orsakar genom exempelvis kolbrytning, oljeutvinning och odling. I dag höjs allt fler röster för internationell lagstiftning på området. Det skulle kunna innebära att företag kan straffas om de utarmar miljön eller orsakar så kallat ”ecocide”, alltså omfattande miljöskador.
– Det är en rimlig tankegång som skulle innebära en spännande förändring. Det innebär att du kan ställa företag inför rätta för att de förstört ekosystem vi människor är beroende av. Vi har kommit dit att den känns rimlig att diskutera, det tror jag inte hade varit möjlig för ett tag sedan, säger Annika Jacobson, chef för Greenpeace i Sverige.
Reagerar med protest
Hon menar att det visat sig historiskt att företag är snabba på att anpassa sig efter tuffare miljölagar även om det ofta regerar med protest först.
– När man förbjöd freoner på 70-talet sa industrin att det inte skulle gå att utveckla freonfria kylskåp men sedan gick det jättesnabbt. När bränsledirektivet kom sa hela bilindustrin att det inte skulle gå men det gick bra. Historien visar att näringslivet är ganska snabba på att säga att det inte fungerar eller blir för tufft med styrmedel, men sedan anpassar man sig, säger Annika Jacobson.
Hon tror därför också att det är fullt möjligt att börja förbjuda fossila bränslen sektor för sektor.
– Den viktigaste åtgärden är att gå över till rena, förnybara energikällor så man minskar utsläppen från första början. Vi har en statsminister som säger att vi ska bli världens första fossilfria land. Det går att förbjuda fossila bränslen sektor för sektor. Man beslutar till exempel att ”till 2030 ska alla vägtransporter ske med förnybara bränslen”. Det går utmärkt att använda styrmedel på det sättet.