– Det gynnsamma vädret, soligt och vindstilla, har gjort att de varit synliga och att tillväxten tagit fart. Vissa år ser man dem inte på satellitbilderna pågrund av att det blåser så mycket. De syns alltid i våra prover, men inte alltid på satellitbilderna, säger Helena Höglander, forskare inom marinekologi vid Stockholms universitet.
Cyanobakterierna, också kallade blågröna alger, är giftiga och kan ge matförgiftningssymptom. I slutet av juli avrådde SMHI alla från att bada på Gotlands östkust just på grund av de stora mängderna alger.
– Som vuxen måste man få i sig stora mängder för att det ska bli farligt, men för barn och djur är det farligare. Man kan få klåda på huden men framför allt är det magsjukelika symptom som man kan drabbas av.
Algblomningar är vanliga runt om i världen men cyanobakterier som finns i Östersjön är inte så vanliga i hav. De trivs mest i sötvatten och i vissa områden runt Australiens kust.
Kritiskt för djurlivet i Florida
Längs Floridas kust i USA är läget mer kritiskt, där har man sedan oktober förra året haft problem med algblomningar som har dödat flera tusen djur i havet och nu har även hälsoproblem hos människor upptäckts, rapporterar CNN.
Algblomningen – mer känd som red tide – härjar utanför Floridas sydvästra kust och har dödat fiskar, havssköldpaddor, sjöfåglar, en haj och flera manater (sjökor).
– När man talar om red tide är det en grupp som heter dinoflagellater och de innehåller ofta röda pigment, vilket gör att vattnet ser rött ut. I Florida är dinoflagellaterna vanligtvis mer giftiga än i Sverige. De kan vara diarréframkallande och ha förlamande symptom, säger Helena Höglander.
Förekommer även i Sverige
Red tides är något som inträffar i Florida och Mexiko varje år men det här är första gången på över ett årtionde som algblomningen i golfströmmen hållit i sig så här länge.
Alggruppen dinoflagellater finns också i Sverige men i mindre mängder.
– Det finns flera arter, som de i Florida, på Västkusten. Där analyserar och kontrollerar man hela tiden hur stor mängd det finns. Speciellt musslor kan ta upp de här arterna och därför kontrolleras också de regelbundet. Om för höga halter upptäcks skickas en varning ut för att man ska undvika att äta musslor från det området.
Men risken att så stora mängder som drabbat Florida ska komma till Sverige är inte speciellt stor menar Helena Höglander.
– De kan såklart förekomma i Sverige på västkusten, men det är i mindre mängder. Det är väldigt sällan att det flyttas så stora grupper, säger hon.